Mafiánsky boss Černák prezradil, koho volil a čo očakáva od novej vlády
28 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ako pandémia koronavírusu zasiahla život za mrežami? Má vôbec nejaký vplyv na na doživotie odsúdeného človeka? Koho vlastne volil v nedávnych parlamentných voľbách? Rozhovor s mafiánskym bossom Mikulášom Černákom priniesol portál topky.sk





My sme tu v karanténe aj bez pandémie COVID 19, uvádza bývalý šéf podsvetia. "Okrem toho, že máme zrušené návštevy rodinných príslušníkov, náš režim nebol ovplyvnený do takej miery, aby nás to tu nejakým spôsobom ešte viac obmedzovalo alebo ohrozovalo na zdraví. Samozrejme, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže nosia ochranné rúška a rukavice a nejaké opatrenia sú tu zavedené," povedal Černák.

Koho vlastne Mikuláš Černák volil v nedávnych voľbách? Potvrdil, že to bolo OĽANO a dodal: "Na čele s dlhoročným bojovníkom proti korupcii a mafii Igorom Matovičom". Dokonca im vraj drží palce, keďže sa pred voľbami deklarovali ako zmena.

"Má v hnutí aj mnoho čestných a odborne zdatných ľudí, ktorí majú všetky predpoklady spoločnými silami s ďalšími koaličnými partnermi konečne tú zmenu na Slovensku nastoliť," povedal na margo nového premiéra.

Najčastejšie nakazená veková kategória v SR je od 30 do 44 rokov
Na Slovensku pribudlo počas piatka (27. 3.) 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | TASR


Táto novovzniknutá vláda zmeny má podľa Černáka silnú podporu aj v prezidentskom paláci. "Máme pani prezidentku so zmyslom pre slušnosť a spravodlivosť, tak dúfam, že tú dôveru pani prezidentky, ako aj dôveru občanov, nesklamú."
Ministra vnútra nepozná

Ministra vnútra Romana Mikulca vraj osobne nepozná, no sledoval v médiách kauzu údajnej sabotáže, z ktorej bol obvinený.

"Jeho zverejnený profesný rast najmä vo VSS (Vojenská spravodajská služba, pozn. red.) a aj táto nepríjemná skúsenosť s falošným obvinením mu môžu byť veľkou devízou pri tejto manažérskej funkcii – ministra a rozhodovaní sa. Osobne som však prišiel do kontaktu s jeho štátnym tajomníkom pánom Kyselicom pri kauze Pavol Rusko v trestnej veci prípravy vraždy Sylvie Volzovej, kde on bol v pozícii vyšetrovateľa a môžem vám potvrdiť, že je to čestný a skúsený odborník v tomto rezorte, ktorý sa nebojí pod svoj názor podpísať bez ohľadu na rôzne zákulisné tlaky svojich nadriadených, ktorí sa snažili tým lobovať za určitých politikov, oligarchov a mafiánov."

Mikuláš Černák dodal, že v Policajnom zbore je veľa čestných a skúsených vyšetrovateľov, odborníkov, no bude veľmi dôležité, komu dajú dôveru na riadiacich pozíciách a na stoličke policajného prezidenta. "K tomu súčasnému sa ja radšej vyjadrovať nebudem, aby Milan (Lučanský, pozn. red.) zase nevyplakával, že je to z mojej strany akási pomsta."

Disciplinárna komisia nevytýčila termín konania s Dobroslavom Trnkom
Disciplinárne komisie zatiaľ nevytýčili termín disciplinárneho konania voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | TASR


Očakáva mafiánsky boss nejaké zmeny v rámci reformy súdnictva? Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzerá byť podľa neho rázna žena, ktorá rezort aj pozná, nakoľko tam pôsobila ako štátna tajomníčka. Sám je teda zvedavý, aké reformy v rámci súdnictva budú prijaté a potom aj účinné na nevyhnutné ozdravenie a vyčistenie súdnictva na Slovensku.

"Môže to fungovať jedine tak, keď bude nastavený systém v súčinnosti s morálne a odborne zdatnými osobnosťami aj v Súdnej rade, aj na súdoch a dôležité je, aby sa súdnictvo začalo konečne čistiť aj zvnútra – samé. Tiež by bolo potrebné začať sa vážnejšie zaoberať aj väzenstvom a odporúčaniami Európskeho výboru – CPT (Európsky výbor na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania) správou pre vládu, ktorá poukazuje na veľa nedostatkov v porovnaní s inými štátmi EÚ."
Zlyhania sa stávajú

Systém však podľa neho zlyháva vrátane ľudí. "Aj vo vyspelých demokratických krajinách môže dôjsť k takýmto zlyhaniam, akých sme boli svedkami ostatných dní pri kauze obvinených sudcov, ak zlyháva štát a kontrolné mechanizmy v ňom. Potom tu máme aj ďalší problém s neskorou spravodlivosťou."

Ako dodal, novým predsedom parlamentu sa stal človek, ktorý mal blízko k Petrovi Steinhubelovi, alias Žaluďovi, Jurajovi Ondrejčákovi, alias Piťovi a vôbec k slovenskému podsvetiu. Je ním Boris Kollár. Černák však uvádza, že sám pôsobil v riadiacej pozícii organizovaného zločinu v 90. rokoch a nevie o tom, že by bol Boris Kollár jeho súčasťou.

"To, že sa niekto odfotí s mafiánom, ešte neznamená, že sám je mafián. Ja posudzujem ľudí podľa toho, čo dokázali a nie podľa toho, s kým vyrastali na jednom sídlisku. Treba mu preto dať šancu a hodnotiť ho o 4 roky." Borisa Kollára Černák osobne nepozná, stretol ho iba raz na lyžiarskom vleku v roku 2002 na Štrbskom plese.

Vallo nakúpil drahšie rúška ako Kičura. Bratislava tak má najdrahšie rúška na Slovensku, tvrdí Transparency
Primátor Bratislavy Matúš Vallo nakúpil v čase epidémie koronavírusu suverénne najdrahšie jednorazové rúška na Slovensku. Ich cenou prekonal aj nákup Správy štátnych hmotných rezerv, ktorú viedol už odvolaný Kajetán Kičura. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok