Situácia vo Francúzsku je „mimoriadne znepokojujúca“ a rýchlo sa zhoršuje, varuje zdravotnícky úradník
16 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Francúzi by nemali podceňovať hrozbu koronavírusu, pretože situácia v krajine je už v súčasnosti hrozná a je pravdepodobné, že sa ešte zhorší, varoval vysoko postavený zdravotnícky úradník a dodal, že ľudia by mali zostať doma. Informuje portál RT.


Vo Francúzsku je takmer 5 500 potvrdených prípadov, ktorí sú infikovaní vírusom COVID-19, pričom viac ako 400 ľudí je vo vážnom stave. Situácia s epidémiou je „veľmi znepokojujúca“, pretože sa vírus pohybuje veľmi rýchlo, uviedol Jerome Salomon.

„Počet prípadov sa zdvojnásobuje každé tri dni. Bol by som rád, keby si naši spoluobčania uvedomili, že v intenzívnej starostlivosti sa nachádza niekoľko stoviek chorých ľudí,“ uviedol zdravotnícky úradník pre portál France Inter.

Globálne akciové trhy klesajú kvôli vládam, ktoré prijímajú drastické opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu
Globálne akciové trhy v pondelok opäť klesli, pričom Federálny rezervný systém USA znížil sadzby takmer na nulu, aby sa pokúsil vyrovnať s dopadom koronavírusu na globálnu ekonomiku. Informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Salomon stojí na čele ministerstva pre solidaritu a zdravie DGS, ktorého úlohou je ochrana verejného zdravia, a preto je v popredí boja proti epidémii. Obáva sa, že široká verejnosť berie na ľahkú váhu pokyny na minimalizáciu sociálneho kontaktu, aby zastavilo šírenie vírusu.

"Mnoho ľudí nechápe, že je potrebné zostať doma," uviedol. V dôsledku tohto nízkeho súladu „sa nám nepodarí zastaviť šírenie“.

"Príliš veľa mladých ľudí podceňuje riziko tým, že neprijímajú potrebné opatrenia," dodal Salomon.

"Polovica ľudí v intenzívnej starostlivosti má menej ako 65 rokov. O niečo viac ako 10 percent úmrtí je mladších ako 65 rokov," varoval Salomon. Vo Francúzsku bolo doteraz ohlásených 127 úmrtí na koronavírus.

Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj z USA
Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR