Pobúrenie na chorvátskom festivale po odhalení a následnom podpáleni figúry zobrazujúcej pár rovnakého pohlavia
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Aktivisti a politici z celého Chorvátska odsúdili pálenie karnevalovej podobizne, ktorá ukázala pár rovnakého pohlavia so svojím dieťaťom. Informuje euronews.


Festival sa konal v nedeľu v malom južnom mestečku Imotski, zúčastnili sa stovki ľudí. Pred prekvapeným davom bola zapálená veľká podobizňa ukazujúca dvoch mužov, ktorí sa objímali, počas toho čo v pozadí hrala pohrebná hudba. K incidentu došlo len niekoľko týždňov po tom, čo chorvátsky ústavný súd rozhodol, že páry rovnakého pohlavia majú právo opatrovať deti v rámci pestúnskej starostlivosti.

Prezident Zoran Milanovic vyjadril svoje pobúrenie na Facebooku a označil tento pálenie za „smutný, neľudský a úplne neprijateľný akt“. „Nenávisť voči ostatným netolerancia a neľudskosť nie sú a nebudú chorvátskou tradíciou.“



Prezident Milanovic dodal, že organizátori podujatia by sa mali hanbiť a požadoval verejné ospravedlnenie. Združenie rodičov rodín osôb rovnakého pohlavia Rainbow Families oznámilo, že podá sťažnosť na „verejné podnecovanie k nenávisti a násiliu“ za „hrozivý“ čin. Koordinátor združenia Daniel Martinovic Euronews povedal, že bol „prekvapený“ „deklaratórnou podporou“ od politikov krajiny. „Teraz uvidíme, či polícia a štátny zástupca budú reagovať a vznesú obvinenia proti tomuto zločinu z nenávisti. “Poslanec sociálnych demokratov Arsen Bauk tiež uviedol, že by vzniesol obvinenie aj voči organizátorom karnevalu.



Organizátori karnevalu obhajovali podobiznu a tvrdili, že jednoducho rešpektujú tradíciu. „Zostávame konzervatívni a pripútaný k tradícii. Dieťa by malo byť v starostlivosti matky,“ povedal jeden z organizátorov miestnym médiam. Spaľovanie podobizní je v chorvátskych karnevaloch satirickou tradíciou, ktorá často predstavuje osobnosti alebo politikov. Vo februári 2018 bola na karnevale v Kastela slávnostne spálená replika prvej chorvátskej obrázkovej knihy o rodinách osôb rovnakého pohlavia „Moja dúhová rodina“.

Štátna predstaviteľka Lora Vidovi však vyhlásili, že je „neprijateľné“ učiť deti, že „nenávisť je v poriadku“.„Neviem, ako to môže byť zábavné - považujem to za nepochopiteľné a smutné“. Bývalá premiérka Jadranka Kosor tiež zdôraznila, že organizátori v Imotskom „zapália nás všetkých, ktorí sú z rôznych dôvodov odlišní“.



Rozhodnutie ústavného súdu z januára bolo považované za významný krok vpred v súvislosti s právami LGBT komunity v Chorvátsku.Krajina EÚ uznala partnerstvá osôb rovnakého pohlavia od roku 2014 a v poslednom desaťročí sa neustále zvyšuje akceptácia komunity LGBT. Mnoho katolíckych a konzervatívnych spoločenstiev v Chorvátsku je však stále proti právam LGBT. Daniel Martinovic pre Euronews povedal, že chorvátska spoločnosť „stále nie je inkluzívna“ a pre podujatia Pride je potrebné „viac podpory verejnosti“.

„Vidíme že v malých mestách, stále existuje potreba lepšieho systému vzdelávania a väčšej diskusie o komunite LGBT a menšinách.“ „Myslíme si, že to pochádza z nevedomosti a nenávisti k veciam, ktorým ľudia nerozumejú“. „Skutočne dúfame, že pálenie podobizne v Imotskom je zlomovým bodom, ktorý prinúti ľudí v Chorvátsku zastaviť sa a rozmýšľať.“

Na poradňu pre LGBT komunitu sa čoraz viac obracajú ľudia pre diskrimináciu
Na poradňu pre LGBT komunitu sa ľudia často obracajú pre diskrimináciu. S tou sa sexuálne menšiny stretávajú najmä v oblasti zdravotnej starostlivosti, zamestnania či vzdelania. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA sociálny poradca inPoradne... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | SITA