Kvôli bitke o rozbitý pohár dostal policajt podmienku
06 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Osemnásťmesačnú podmienku si v utorok na Okresnom súde Praha 7 vyslúžil policajt Pavol Vondra za to, že predvlani v auguste mimo službu kvôli sporu o rozbitý pohár od piva zmlátil v jednej pražskej reštaurácii tamojšieho hosťa. Tomu navyše musí zaplatiť vyše 200 tisíc korún (8 000 EUR). Informujú Novinky.cz.


"Vy ste ten útok v podstate začal. Nemali ste právo toho človeka vychovávať, nútiť ho upratovať rozbitý pohár, ktorý už navyše zaplatil, nemal ste ho čo strkať, a už vôbec nie za roh reštaurácie. To je skutočne dôvod to brať už ako začiatok útoku, "uviedol v utorok smerom k obžalovanému sudca Roman Podlešák.

Doplnil, že neuveril Vondrovej obhajobe o nutnej sebaobrane. Tento policajt z pražskej pohotovostnej motorizovanej jednotky na súde tvrdil, že bránil servírku, snažil sa vraj opitého hosťa upokojiť a potom zrazu od neho dostal slzným sprejom do očí, za čo poškodenému následne uštedril dve rany do tváre.

Lenže podľa Podlešáka, a predovšetkým svedectva samotnej servírky, ktorej súd uveril ako jedinej objektívnej účastníčke incidentu, sa všetko odohralo inak.

"Nie vy ste konal v nutnej obrane v reakcii na slzný sprej, ako ste tvrdil. Naopak poškodený konal v obrane tým sprejom na základe vášho útoku. Bola to z jeho strany absolútne pochopiteľná snaha a úplne legitímne nutná obrana proti tomu, ako ste sa k nemu zachoval, "mal jasno Podlešák.

Konflikt pritom začal úplne banálne. Kamaráti sa v reštaurácii dostali do hlasnejšej výmeny názorov, pri ktorej poškodený Dušan Kutner zhodil nechtiac zo stola pohár od piva. Debatu ukončili a Kutner šiel zaplatiť naposledy objednané dva panáky vodky a škodu za rozbitý pohár. Servírke nechal 500 korún (20 EUR) a dostal od nej vynadané.

Lenže keď chcel odísť, do cesty sa mu postavil obžalovaný Vondra s tým, nech si Kutner po sebe rozbitý pohár uprace. Policajt bol pritom v civile a len čakal na svoju priateľku, ktorá v reštaurácii vypomáhala ako druhá servírka. "Nemám dôvod neveriť svedkyňi, že vy ste bol ten, kto bezdôvodne začal fyzický konflikt, že ste sa správal ako krčmár vyhadzovač," kritizoval Vondru sudca.

Poškodený vraj vytiahol sprej až potom, čo podľa svojich slov dostal od Vondru dve rany päsťou, prišiel o okuliare, nevidel a skončil na kolenách. Tieto údery však nikto nezaznamenal. Následné policajtové dva až tri údery po vystriekaní spreja však boli drtivé. Kutner skončil po útoku na operačnom sále, týždeň si poležal v nemocnici, ďalšie štyri doma. Má následky, niektoré trvalé. Dve titánové doštičky v tvári, jazvu pri oku, pokryvené ústa, nerv je zrejme nenávratne poškodený. A čaká ho ďalšia operácie tváre.



Podľa Podlešáka sa teda Vondra dopustil ublíženia na zdraví a výtržníctva. Počas dvojročnej skúšobnej doby má tiež povinnosť zaplatiť poškodenému cez 206 tisíc korún (8 000 EUR). Sám obžalovaný sa ale na mieste odvolal, takže verdikt nie je právoplatný a bude ho riešiť nadriadený pražský mestský súd.

"S rozsudkom nesúhlasíme s tým, že klient naďalej trvá na svojej nevine. Myslíme si, že tam bola nutná obrana na strane môjho klienta, a nie poškodeného, "komentoval vec Vondrov obhajca Petr Řehák.

PRAHA: Kvôli smrti človeka pod kolesami metra na pražskom Andělu obvinila polícia dvoch ľudí
Pražská polícia v súvislosti so štvrtkovým pádom človeka pod metro zadržala a obvinila dvoch ľudí. Uviedol to hovorca Jan Rybanský s tým, že vzhľadom na vek vyšetrovaných nebude polícia poskytovať ďalšie informácie píše... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Dominik Simon