Americká astronautka ukončila najdlhší vesmírny let riadeny ženou
06 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Christina Koch z NASA sa vrátila na Zem, čím ukončila najdlhší vesmírny let, aký kedy dokončila ženská astronautka. Koch strávila na Medzinárodnej vesmírnej stanici takmer rok. Informuje DW.


Americká astronautka Christina Koch pristala vo štvrtok na Zemi, čím ukončila najdlhšiu vesmírnu misiu, akú kedy dokončila ženská astronautka. Na živom vysielaní ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos sa vo štvrtok popoludní miestneho času objavila kapsula nesúca Kochovú, ako aj talianskeho kozmonauta Luca Parmitana a ruského kozmonauta Alexandra Skvortsova.

Koch strávila 328 dní na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), čím prekonala predchádzajúci rekord v oblasti vesmírnych letov pre kozmonautov, a to 289 dní.

Druhý krát píše históriu


41-ročná inžinierka z Michiganu napísala kapitolu vesmírnej histórie už minulý rok v októbri, keď ona a jej kozmonautka Jessica Meir dokončili vôbec prvú vesmírnu cestu pre ženy. Koch vstúpila na vesmírnu stanicu vlani v marci. Jej misia, pôvodne naplánovaná na šesť mesiacov, bola predĺžená na takmer rok, keď bola na palube.

NASA uviedla, že dlhodobý pobyt Kochovej poskytne cenné informácie o dlhodobých účinkoch vesmírneho cestovania na ženské telo. Americká vesmírna agentúra plánuje v najbližších desiatich rokoch postaviť na povrchu Mesiaca stálu stanicu. Mužský kozmonaut Valery Polyakov v súčasnosti drží celkový rekord v najdlhšej vesmírnej misii, keď dokončil pobyt 437 dní na palube ISS. Astronaut NASA Scott Kelly dosiahol celkový americký rekord v roku 2016, keď sa vrátil z 340-dňového výletu.

SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)
SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon