Prvú dámu štátu Lesotho v Južnej Afrike obvinili z vraždy premiérovej manželky
05 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Polícia štátu Leshoto v utorok obvinila prvú dámu Maesaiah Thabane zo spojenia s brutálnou vraždou vtedajšej manželky predsedu vlády tohto juhoafrického štátu Lipolelo Thabane.


Portál BBC informoval, že sa Maesaihai v utorok vydala do rúk polície po tom ako bola nezvestná od 10. januára, kedy ju úrady predvolali na výsluch spojený s vraždou Lipolelo Thabane, vtedajšej manželky premiéra, Toma Thabane.


42-ročná Maesaiah strávila včerjašiu noc vo väzbe, po tom, ako sa vydala do rúk juhoafrickej polícií.


„Je obvinená zo zločinu vraždy spolu s ôsmimi ďalšími osobami, ktoré sa nachádzajú na území Lesotha,“ uviedla novinárom zástupkyňa šéfa polície Paseka Mokete. Podľa nej je vyšetrovanie „uspokojivo ukončené“.

V dobe vraždy boli manželia v zdĺhavom rozvodovom konaní, pričom premiér Thabane už mal s obvinenou Maesaiah vzťah. Obe ženy bojovali súdnou cestou o to, ktorá z nich má byť legitímnou prvou dámou, avšak súd rozhodol v prospech Lipolelo. Tá bola následne zastrelená v júni 2017, dva dni pred inauguráciou manžela, pred svojim domom v hlavnom meste Maseru.

"Dohoda storočia" zomrie skôr, ako Trump, tvrdí iránsky najvyšší vodca Chámeneí
Iránsky najvyšší vodca Ali Chámeneí "pochoval" mierový plán pre Izrael a Palestínu prezidenta Donalda Trumpa tým, že vyhlásil, že plán nebude žiť dlhšie ako americký prezident. Informuje spravodajský portál Reuters. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Začiatkom januára sa objavili nové dôkazy, keď šéf lesothskej polície zverejnil dokument, v ktorom sa uvádzajú záznamy o komunikácii zo dňa zločinu, ktoré zachytili mobilné číslo premiéra. Thomas Thabane, ktorý má teraz 80 rokov, sa od tej doby podvolil nátlaku verejnosti a ponúkol svoju rezignáciu k dátumu, ktorý však ešte nebol zverejnený. Rovnako ako Maesiah, bol aj on predvolaný lesothskou políciou na výsluh.

Maesaiah Thabane sa ukrívala v Južnej Afrike od polovici januára a v utorok bola predaná lesothskej polícii na hraniciach s Južnou Afrikou, na základe dohody medzi jej právnikmi a políciou. Stovky podporovateľov opozície následne demonštrovali v uliciach Maseru po tom, ako polícia požiadala rezignovaného predsedu vlády, aby odstúpil zo svojej funkcie s okamžitou platnosťou.

Loď v Japonsku je uviaznutá s 3700 ľuďmi na palube kvôli 10 pacientom infikovaným koronavírusom (VIDEO+FOTO)
Japonsko potvrdilo približne 10 ďalších infikovaných ľudí koronavírusom medzi cestujúcimi na výletnej lodi s 3700 ľuďmi na palube. Celá loď ostáva v karanténe aj so zdravými cestujúcimi. Informuje spravodajský portál The... Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár