Zmena podnebia v Rusku: Moskovské teploty v januári prekročili normy o 9,2 stupňov Celzia
04 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Ak ste najväčšou krajinou na svete, asi najviac pozoruhete zmeny klímy. Nie je teda prekvapením, že v Rusku naďalej celoštátne pribúdaju záznamy o rekordnom počasí. Informuje RT.


Po lete požiarov, správach o tavení permafrostu a nezvyčajne teplej zime v západných oblastiach, sa tento rok začal s väčšou nepriaznou miery počasia. V pondelok bolo ozámené že viac ako 70 ruských miest prežilo najteplejší január od začiatku zaznamenávania .

Momentálne nenájdete stereotyp snežnej zimy ani v Moskve. Podľa Romana Vilfanda, vedeckého riaditeľa Hydrometeorologického centra Ruska, priemerná januárová teplota v hlavnom meste prelomila rekord v histórii o 1,6 stupňa, čo mnohým ľudom "otvorilo oči". Taktiež prekročili normu o 9,2 stupňa.

"Bol to najteplejší január v histórii meteorologických pozorovaní. Je zrejmé, že počasie sa kaskádovalo na inú teplotu," uviedol Vilfand tlačovej agentúre Interfax.

Odborník vysvetlil, že predchádzajúci rekord, ktorý bol stanovený v roku 2007, bol -1,6 stupňov Celzia a priemer do roku 2020 bol presne 0 ° C - najvyšší od začiatku záznamov v roku 1880. Podľa Hydrometeorologického centra iba jedeného dňa - 23. januára - zodpovedali štandardným očakávaniam januárového počasia a tri dni prelomili rekordy všetkých čias.

Prognózy naznačujú, že február bude výrazne chladnejší ako január, ale v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi je stále nezvyčajne teplý. Ruské ministerstvo životného prostredia varovalo pred „katastrofickými dôsledkami“ v Rusku, ak sa zmena klímy zrýchli. Teploty v krajine rastú rýchlejšie, ako je globálne typické.

Trump chýbal na diskusii lídrov G7 o klimatickej zmene
Americký prezident Donald Trump chýbal v pondelok v juhofrancúzskom meste Biarritz na diskusii o klíme, na ktorej sa zúčastnili svetoví lídri v rámci summitu ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR