Riešenia, ktoré ponúka Sme rodina v oblasti školstva, ocenili aj odborníci
04 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Hnutie Sme rodina prekvapuje. Napriek tomu, že ich pred štyrmi rokmi nikto nebral vážne, sú dnes jednou z najdôležitejších strán na politickej scéne.


Preferencie Sme rodina dlhodobo rastú. Predstavitelia hnutia cestujú po celom Slovensku, diskutujú o problémoch priamo s občanmi a hovoria o svojich plánoch po voľbách. Ako jedni z mála totiž prišli v predvolebnej kampani aj s konkrétnymi opatreniami, ktoré zhrnuli do programu pomoci pre ľudí. Len pre porovnanie, s odborným programom v tejto kampani neprišla ani najsilnejšia strana Smer-SD.

Na ponuku všetkých strán sa pozrel Inštitút ekonomických a spoločenských analýz a zhodnotil ich kvalitu. Program Sme rodina považujú odborníci za jeden z najlepších. Konkrétne oblasť školstva dostalo vysoké hodnotenie a kollárovci obsadili z 11 strán druhú priečku.

Nováčikovia podceňujú Kollára. Volebný potenciál Sme rodina je vysoký
Boj o voliča sa kráti. Do parlamentných volieb ostáva už len šesť týždňov. Opozícia vrátane nováčikov už zostavuje budúcu vládu a rozdeľuje kreslá. Dnes však nie je ešte nič isté. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Peter Bachan


Analytikom INESS sa pozdáva hneď niekoľko opatrení, ktoré chce Sme rodina po voľbách zaviesť. „Pozitívne hodnotíme návrh zaviesť „školský poukaz“ ako náhradu normatívneho financovania s cieľom rodičov viac zapojiť do školstva a stransparentniť proces financovania. Platy učiteľov navrhuje Sme rodina "regionalizovať,“ hodnotia odborníci inštitútu. Sme rodina podľa nich v programe správne zhodnotilo nedostatky slovenského školstva a identifikovali problémy s priamo riadenými organizáciami, neefektívnou sieťou škôl a rastúcimi výdavkami na jedného vysokoškolského študenta.

Pri priamo riadených organizáciách navrhuje nadefinovať ich výstupy a služby, na ktorých zabezpečení sa môže následne podieľať aj súkromný sektor a univerzity. Pri malých školách navrhuje spájanie a zavádzanie autobusovej dopravy pre žiakov,“ skonštatoval INESS.

Medzi inovatívne návrhy je podľa analytikov možné zaradiť možnosť zaviesť vekovo zmiešané triedy a zrušiť minimálny počet žiakov na stredných školách, čo vytvára problémy niektorým odborom. „Problém nízkeho počtu žiakov v triedach sa dá vyriešiť vytváraním viac-odborových tried s príbuznými odbormi. Sme rodina taktiež navrhuje zatraktívniť bakalársky odbor, ale trvajú na 4 rokoch štúdia. Vo vysokom školstve navrhujú zaviesť pri financovaní zohľadňovanie úspešnosti absolventov,“ uzavrelo INESS.

Sme rodina je za toto hodnotenie vďačné. Na sociálnej sieti otvorene vyjadrili radosť. „Veľká vďaka za to patrí našej odborníčke pre oblasť školstva, členke Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a zároveň aj poslankyni Andriane Pčolinskej,“ uviedlo hnutie na facebooku.

Smer-SD sľuboval 13.dôchodky. Kollár ich chce aj naozaj presadiť
Sľubovali trináste dôchodky pre všetkých, no dodnes tento sľub neuskutočnili. Vládna strana Smer-SD sa na dôchodcov vykašľala. Starí ľudia si môžu prilepšiť iba pred Vianocami, ale aj to iba časť z nich. K špeciálnemu príspevku sa totiž dostanú iba... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Peter Bachan