Ruský patriarcha chce, aby bol Boh spomenutý nie len v národnej hymne, ale aj v ústave
01 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Ruský patriarcha Kirill I. hovorí, že veriaci by sa mali modliť za zmenu ústavy, ktorá by spomenula tiež Boha, pretože je presvedčený, že túto zmienku ocenia všetky viery. Informuje portál RT.


„Väčšina Rusov verí v Boha. Nielen ortodoxní kresťania - hovorím o moslimoch a mnohých ďalších,“ uviedol patriarcha. "Ak v hymne môžu byť slová ,Naša vlasť je chránená Bohom, prečo nemôže ústava hovoriť to isté?"

Rusko sa v súčasnosti pripravuje na niekoľko zmien ústavy, ktoré by do istej miery prerozdelili právomoci a zakotvili by v nej aj Štátnu radu, už existujúci poradný orgán. Teoreticky by patriarchov návrh mohol byť zahrnutý do zoznamu navrhovaných zmien.

Je však potrebné tiež poznamenať, že prezident Vladimir Putin, ktorý inicioval proces zmeny a doplnenia ústavy, tvrdí, že Rusko „zostane svetským štátom“ aj v dohľadnej budúcnosti.

Americký vyslanec pre rokovania s Talibanom je opäť v Kábule
Americký splnomocnenec pre mierový proces v Afganistane Zalmay Khalilzad pricestoval opäť do Kábulu, kde sa mal ešte v sobotu stretnúť s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR