Americký vyslanec pre rokovania s Talibanom je opäť v Kábule
01 | 02 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký splnomocnenec pre mierový proces v Afganistane Zalmay Khalilzad pricestoval opäť do Kábulu, kde sa mal ešte v sobotu stretnúť s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním.


Tlačovej agentúre AFP to potvrdil prezidentský hovorca, podrobnosti o chystanom rokovaní však neboli známe.

Khalilzad sa vrátil do Afganistanu deň po návšteve Pakistanu, kde sa stretol s viacerými predstaviteľmi vrátane vplyvného náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády Kamara Badžvu. Podľa AFP ide zjavne o súčasť obnoveného úsilia vyrokovať dohodu s afganským militantným hnutím Taliban.

Pakistan vlani napomáhal pri rokovaniach medzi Washingtonom a Talibanom, ktoré prebiehali v Katare.

Spojené štáty a Taliban sa stále dohadujú o možnej dohode, na základe ktorej by americké vojská začali opúšťať Afganistan výmenou za bezpečnostné záruky. V uplynulých týždňoch však Washington väčšinou mlčal o tom, v akom stave sú tieto rokovania.

Výsledná mierová dohoda by mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu a ukončenie 18 rokov trvajúceho vojenského konfliktu. Spojené štáty žiadajú, aby obsahovala bezpečnostné záruky zo strany Talibanu o tom, že sa Afganistan nestane útočiskom pre militantov.

Čína požiadala ľudí, aby odložili sobáše a skrátili pohreby
Čína požiadala budúcich mladomanželov, aby odložili sobáše naplánované na populárny dátum svadieb 2. 2. 2020, a vyzvala aj smútiace rodiny, aby obmedzili počet prítomných na pohreboch. Tieto opatrenia majú pomôcť v krajine spomaliť šírenie... Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | TASR