Rómom želal guľku. Teraz by chcel od ľudí hlasy na kandidátke PS/Spolu
01 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Na kandidátke PS/Spolu sa objavil uchádzač, ktorý prostredníctvom sociálnej siete šíril nenávistné rasistické postoje voči Rómom. Dokonca sa nevyhýbal ani názoru, že väčšina z nich by si zaslúžila popravu.

Ide o Erika Radačovského, ktorý dostal 87. miesto na kandidátnej listine PS/Spolu. Informáciu zverejnil portál infovojna.sk.

Uchádzač o miesto v Národnej rade má 24 rokov a pôsobí ako komunálny poslanec v Sabinove. Jeho statusy pochádzajú z rokov 2012 až 2014. Mal ich na súkromnom profile, ktorý nemal otvorený pre verejnosť.

 „Cigáni v posilke, no smrad jak po opicoch,“ napísal napr. 11. mája 2012. O necelé dva týždne zazdieľal príspevok televízie JOJ s komentárom: „Toto sú ľudia? To sú opice, ktoré treba strieľať všetkých. A som rasista a čo ....“ Ešte dodal: „Hovorím. 99,5% Cigáňov si zaslúži guľku.“ Následne nadával aj na predstaviteľov neziskovej organizácie Ľudia proti rasizmu, bojujúcej proti predsudkom a šíreniu rasizmu: „Ľudia proti rasizmu sú ..., aj všetci, čo obraňujú tie čierne hovädá… A moralisti, ....“

Paradoxne sa s predstaviteľkou tejto organizácie stretol na jednej kandidátke. Štvorkou na PS/Spolu je totiž Irena Biháriová, dlhoročná šéfka Ľudí proti rasizmu. Koalícia burcuje proti kotlebovcom, vo svojich radoch majú okrem Biháriovej aj ďalších aktivistov, ktorí roky vystupujú a bojujú proti šíreniu xenofóbie a rasizmu.

Dnes Radačovský svoje konanie ľutuje: „Som presvedčený, že sme si všetci rovní a nezáleží na tom, akú máme farbu pleti alebo ktoré vierovyznanie vyznávame. Hrdo sa hlásim k tomu, že som liberál. Som za to, aby mal každý rovnakú možnosť niečo v živote dosiahnuť. Či to bude chalan z Bratislavy alebo Róm zo Sobraniec.”

"Podľa europoslanca je chybou, keď si Slovensko nevie poradiť so zrušením ĽSNS", tvrdí Peter Pollák
Je chybou, keď si Slovensko nevie poradiť so zrušením strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). V rozhovore pre agentúru SITA to povedal europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP). Reagoval tak na silnejúcu podporu kotlebovcov. Podľa neho... Čítať ďalej
31 | 01 | 2020 | SITA