Turecko „nebude váhať s použitím vojenskej sily“, ak sa útoky sýrskych vládnych síl v Idlibe nezastavia, hrozí Erdogan
31 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Ankara nebude pokojne sedieť a sledovať, ako sýrska armáda vykonáva ofenzívne operácie v Idlibe, varoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informuje o tom spravodajský portál Reuters.


"Nebudeme nečinne sledovať situáciu v Sýrii ... neváhame urobiť čokoľvek, vrátane použitia vojenských síl," uviedol v piatok Erdogan v Ankare. Turecký prezident tiež vyhlásil, že útoky sýrskych vládnych síl spôsobia príliv prisťahovalcov do Turecka.

"Keď niekto ohrozuje našu pôdu, urobíme to, čo je potrebné. Nebudeme mať inú možnosť, ak sa situácia v Idlibe rýchlo nevráti do normálu," prehlásil Erdogan.

V utorok sýrske vládne sily vstúpili do južného Idlibu a mali významný úspech v boji proti militantom. Turecko varovalo, že by sa "pomstilo", ak by sa niektoré z ich 12 pozorovacích miest dostalo pod paľbu.

Začiatkom tohto týždňa Erdogan vyhlásil, že Syrian offensive v Idlibe - posledná zostávajúca militantná pevnosť v Sýrii - porušuje dohodu o prímerí, ktorú minulý rok sprostredkovali Ankara a Moskva v Soči. Navrhol tiež, aby Rusko presvedčilo Damask, aby zastavil svoje útoky.

Islamabad odmieta „špekulácie“ o údajnom pláne integrácie pakistanskej časti Kašmíru
Pakistan poprel, že by sa pripravoval na zlúčenie územia, ktoré je pod správou v spornom regióne Kašmír, so zvyškom krajiny. Informuje o tom portál EurAsian Times. Čítať ďalej
31 | 01 | 2020 | Marek Molnár