Prešovčania vyšľachtili nový „model“ maku. Volá sa Azurit.
31 | 01 | 2020 I Dušan Guman

Trvalo to niekoľko rokov, no podarilo sa. Ekológovia Prešovskej univerzity vyšľachtili novú odrodu maku siateho s názvom Azurit. Má lepšie parametre úrody a kvality ako registrované odrody.



Lepšia váha aj olejnatosť

Na čele úspešného kolektívu stál Jozef Fejér z Katedry ekológie. „Azurit sa vyznačuje stabilnou a vyššou úrodou semena s vyššou hmotnosťou tisíc semien v porovnaní s kontrolnými odrodami Opal a Major,“ uviedol. Makové semeno má lepšie senzorické vlastnosti, vyznačuje sa peknou svetlomodrou farbou. Vyšší obsah oleja v semene je predpokladom lepších chuťových vlastností, a teda vhodnosti využitia na potravinárske účely,“  vysvetlil. „Tento genotyp pod označením PU-01 bol v rokoch 2016 – 2018 skúšaný v Štátnych odrodových skúškach a v roku 2019 registrovaný ako nová odroda maku potravinového typu s názvom Azurit,“ doplnil Fejér. V záver roka 2019 bolo odrode udelené šľachtiteľské osvedčenie. V súčasnosti sú Slovenská a Česká republika jednými z mála krajín v Európe, kde je mak možné legálne pestovať na konzumné účely. Vedci Prešovskej univerzoty majú „na svedomí“ aj nové odrody rumančeka, mäty piepornej, či dve odrody láskavca Pribina a Zobor. „Vedenie PU sa tomuto úspechu veľmi teší a aj naďalej bude podporovať pracovníkov univerzity, aby pokračovali vo svojich vedeckých bádaniach. Nechceme robiť vedu pre vedu, ale chceme reagovať na reálne apely a spoločenské potreby, či objednávky,“ povedal Gabriel Paľa, prorektor PU pre vedu, umenie, šport a akreditáciu.

Úrad verejného zdravotníctva pozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Ide najmä o farby na tetovanie, ktoré často obsahujú nepovolené látky. Ako informoval na stránke ÚVZ SR hlavný hygienik Ján Mikas,... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | TASR