Finančné prostriedky EÚ na pomoc Afrike sú spájané z migračnými obmedzeniami: Oxfam
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Charita obvinila Brusel z toho, že peniaze na pomoc použil ako politický nástroj na obmedzenie migrácie na kontinent. Prípad Líbye bol podľa obzvlášť známy. Znalci varovali: „Nikto nesleduje peniaze.“ Informuje DW.


Medzinárodná organizácia Oxfam vo štvrtok uviedla, že rozvojové fondy EÚ pre Afriku sú často spojené so schopnosťou krajín obmedziť migráciu na kontinent. V období od novembra 2015 do mája 2019 sa podľa spoločnosti Oxfam vynaložili takmer 4 miliardy EUR z veľkej časti bez verejného dohľadu. Prideľovanie finančných prostriedkov bolo často založené skôr na politických úvahách než na efektívnosti a potrebe.

V správe Oxfamu bol uvedený mimoriadny trustový fond EÚ pre Afriku. Fond sa často využíval ako nástroj migračnej politiky a niektorými z jeho najväčších príjemcov boli krajiny, ktoré majú známe vzorce ich zneužívania voči migrantom, napríklad z Líbyie

Nikto nesleduje peniaze


Raphael Shilhav z Oxfamu, jeden z hlavných výskumných pracovníkov správy, uviedol, že nedostatok transparentnosti pri prideľovaní finančných prostriedkov predstavuje veľké problémy. „Od začiatku až do konca, nikto tieto peniaze nesleduje,“ povedal Shilhav. Poznamenal však, že s veľkým počtom zúčastnených organizácií a krajín je výzvou tok peňazí vôbec sledovať.

Líbya sa za posledné dva roky podrobila väčšej kontrole po správach o strediskách hromadného zadržiavania, v ktorých orgány zneužívali migrantov a občas ich donútili k tvrdej, neplatenej práci alebo otroctvu.

V rámci námornej misie v Sofii poskytla EÚ podporu líbyjskej pobrežnej stráži s cieľom zastaviť tok migrantov cez Stredozemné more do Talianska.

Najbohatšie 1% vlastní viac ako dvakrát toľko majetku ako 6,9 miliárd ľudí - Oxfam
Jedno percento svetovej populácie, ktoré je mimoriadne bohaté, nazhromaždilo dvakrát toľko bohatstva ako zvyšných 90 percent, uviedla globálna charita Oxfam v novo vydanej správe. Informuje RT. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon