Trump ponúkol Číne pomoc v boji s novým vírusom
27 | 01 | 2020 I TASR

Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že Spojené štáty ponúkajú Číne pomoc v boji proti šíreniu smrteľného koronavírusu, ktorý sa z Číny rozšíril už do viacerých krajín a vyžiadal si už najmenej 81 obetí na životoch a viac ako 2700 osôb sa ním nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.


"V súvislosti s vírusom vedieme s Čínou intenzívnu komunikáciu," napísal Trump na Twitteri.

Trump uviedol, že v USA sa síce objavilo "veľmi málo prípadov" ľudí nakazených novým koronavírusom, avšak uistil, že americké úrady situáciu pozorne monitorujú. "Číne a prezidentovi Si Ťin-pchingovi sme ponúkli akúkoľvek pomoc, ktorá je potrebná. Naši experti sú výnimoční," napísal Trump.

Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS dostal označenie 2019-nCoV. Doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom - rovnako ako viacero ďalších oblastí - prakticky izolovala od okolitého sveta.

V Rusku vyvíjajú dve vakcíny proti novému koronavírusu
Ruské Štátne výskumné stredisko virológie a biotechnológií Vektor vyvíja proti novému koronavírusu dve vakcíny, ktoré by mali začať byť testované v júni. S odvolaním sa na správu zverejnenú v časopise sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied (RAN)... Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | TASR