Nemecko: Merkelová suhlasí s Tureckou utečeneckou iniciatívou v Sýrii
24 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Nemecká kancelárka oznámila zámer vlády poskytnúť finančné prostriedky na „túto humanitárnu akciu“. Vedúci predstaviteľ Turecka navrhol vybudovať prístrešky pre utečencov vysídlených bojom v sýrskej provincii Idlib. Informuje DW.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok tiež varoval, že 400 000 utečencov vysídlených bojom v sýrskej provincii Idlib smeruje k tureckej hranici. Obnovené boje medzi ruskými vojenskými, režimovými silami a povstaleckými militantnými skupinami v tejto oblasti vyvolali nový odchod utečencov, uviedol počas spoločnej tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Merkelová uviedla, že Nemecko je ochotné podporovať úsilie zamerané na vybudovanie útulkov pre utečencov vysídlených v rámci boja proti Idlibu v severnej Sýrii. „Dokážem si predstaviť, že môžeme poskytnúť nemecké finančné prostriedky na túto humanitárnu akciu,“ uviedla Merkelová bez uvedenia akýchkoľvek údajov.

Nemecko prijalo mimoriadne opatrenia na podporu sýrskych utečencov vysídlených konfliktom. V roku 2015 takmer 900 000 utečencov hľadalo útočisko v Nemecku v rámci politiky Merkelovej otvorených dverí.

Erdogan tiež uviedol, že EÚ musí ešte splniť svoje záväzky v rámci takzvanej dohody o utečencoch v hodnote miliárd eur. „Dokonca ani prvá časť, 3 miliardy EUR, ešte nebola úplne uvoľnená,“ uviedol Erdogan počas tlačovej konferencie. Finančné prostriedky sa nepridajú do štátneho rozpočtu, ale namiesto toho sa rozdelia mimovládnym organizáciám pracujúcim s utečencami v Turecku, dodal Erdogan.

Merkelová povedala, že „si vie veľmi dobre predstaviť, že EÚ bude v budúcnosti poskytovať podporu nad rámec dohodnutej sumy".

Od roku 2016 Turecko aktívne bráni sýrskym utečencom v pokusoch o nebezpečnú cestu do Grécka výmenou za miliardy eur z EÚ. Erdogan však opakovane obvinil Brusel, že nedodal viac ako 6 miliárd EUR, na ktorých sa dohodli vedúci predstavitelia 28 členských štátov bloku.

Zahrievanie sa

Istanbulská korešpondentka DW Julia Hahn uviedla, že Merkelová a Erdogan ukázali, že sú otvorení ďalšiemu rozvoju dohody o utečencoch medzi EÚ a Tureckom.

„Pakt o migrácii z roku 2016 medzi Ankarou a EÚ bol krehký a mnohí sa pýtali, či je Erdogan k tejto dohode stále zaviazaný - alebo či by Brusel uprednostnil opätovné prerokovanie,“ uviedla Hahn.

„Predbežná odpoveď oboch vodcov je áno.“

Stretnutie bolo zriedkavým znakom zmierňovania vzťahov uprostred horúcej národnej diskusie v Nemecku o tom, ako by mala vláda rokovať s tureckým vodcom, ktorý v posledných rokoch prijal autoritárske opatrenia v anatolskej krajine.

Merkelová v Davose: „Našou chybou bolo že sme neboli pripravení na utečeneckú krízu“
Kancléřka Merkelová v Davose vyhlásila, že konflikt v Líbyi sa musí zastaviť skôr, ako sa začne ďalšia utečenecká kríza. Dodala, že globálny pokles diplomacie spôsobuje, že regióny ako Sahel sú nestabilnejšie. Informuje o tom DW... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon