Hady príčinou koronovavírusu? Počet nakazených odhadujú na tisíce, v Číne zatvárajú mestá
24 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Nový druh vírusu 2019-nCoV, podobný SARS, ktorý si doteraz vyžiadal 17 obetí, sa pravdepodobne rozšíril z hadov.


Viaceré zahraničné a tiež niektoré domáce weby priniesli informáciu, že pôvodcom nákazy koronavírusom by mali byť plazy. Ide predovšetkým o bungara prúžkovaného (Bungarus multicinctus), ktorý patrí medzi najjedovatejších hadov Ázie. Časť odborníkov je však voči takýmto tvrdeniam skeptická. Doteraz sa predpokladalo, že ochorenie sa prenáša z divo žijúcich cicavcov, napríklad cibetky.


Čínskym vedcom sa podarilo určiť genetický kód vírusu. Izolovali časť proteínu koronavírusu a porovnali ho so vzorkami vírusov z viac ako 200 druhov potenciálnych hostiteľov – vtákov, hadov, ježov, netopierov i ľudí. Prekvapivo, proteínový kód vírusu 2019-nCoV mal najbližšie k hadom.


Hady často lovia netopierov. Správa výskumníkov naznačuje, že hady predávali aj na miestom trhu s morskými plodmi vo Wu-chane. To zvyšuje pravdepodobnosť, že vírus mohol „preskočiť“ z pôvodných hostiteľských druhov – netopierov na hady a potom aj na človeka.


Záhadou však stále zostáva, ako sa mohol prispôsobiť rovnako studenokrvným aj teplokrvným hostiteľom.


Koronavírusy sú veľkou skupinou vírusov – niektoré spôsobujú ochorenia u ľudí, kým iné infikujú zvieratá, vrátanie tiav, mačiek či netopierov. Vo výnimočných prípadoch sa môžu koronavírusy u zvieracích hostiteľov vyvinúť na infekciu prenosnú na človeka. Toto bol prípad SARS a MERS variantov vírusu a zdá sa, že v prípade novej nákazy to bude rovnako.


V čerstvej štúdii publikovanej v Časopise lekárskej virológie 22. januára autori uvádzajú, že 2019-nCov sa zdá byť mix alebo rekombinácia dvoch koronavírusov – jedného, o ktorom je známe, že napadá netopiere a druhého, ktorého pôvod nie je celkom jasný.


Záverom usudzujú, že mohol byť spôsobený práve hadmi. Výsledky naznačujú, že po prvý raz je s najväčšou pravdepodobnosťou pôvodcom nového vírusu had. Typickými pre oblasť juhovýchodnej Číny (miesto vypuknutia nákazy) sú bungar prúžkovaný (Bungarus multicinctus) a čínska kobra (Naja atra).


Niektorí vedci však tieto tvrdenia spochybňujú. „Nemajú žiadny dôkaz, že hady môžu byť nakazené novým koronavírusom a slúžiť ako hostiteľ,“ uviedol brazílsky univerzitný virológ Paolo Eduardo Brandão pre Nature News.


Mesto Wu-chan, ktoré je považované za ohnisko nákazy, je momentálne v karanténe. Takmer 11-miliónov obyvateľov je podľa CNN dočasne bez verejnej dopravy. Polícia  tu uzavrela letisko, metro a nepremávajú ani diaľkové autobusy. Ľudia dostali odporúčanie, aby neopúšťali mesto a zároveň, aby sa mu návštevníci vyhýbali – v sobotu sa pritom majú začať oslavy čínskeho nového roka.


Ako píše interez.sk, v rámci prevencie bude uzatvorené aj 7,5 miliónové mesto Chuang-kang.


Všetky doteraz zaznamenané úmrtia boli lokalizované do oblasti Wu-chan. Chorých hlásia okrem Číny, Japonska, Južnej Kórei, Thajska a Taiwanu i Spojené štáty americké. Aj keď oficiálne bolo zatiaľ potvrdených vyše 500 prípadov nákazy, výpočty vedcov z Centra pre globálnu analýzu infekčných chorôb (MRC) v Londýne naznačujú, že vo Wu-chane trpí týmto vírusom až 4-tisíc ľudí.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ celosvetový stav núdze nevyhlásila.


Twitter – odhad MRC o 4000 predpokladaných prípadoch:




Čo skrýva Vatikánska knižnica
Podľa ruského výskumníka Georgija Sidorova skrýva Vatikánska knižnica dôkazy o skutočnom pôvode a dejinách ľudskej civilizácie. Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD