„Cielený a vládny terorizmus“: Irán kritizuje USA za vyhrážky nástupcovi Soleimaniho
24 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Iránske ministerstvo zahraničných vecí skritizovalo americkú politiku „cieleného a vládneho terorizmu“ potom, čo sa americký diplomat vyhrážal veliteľovi Esmailovi Ghaanimu tým, že môže skončiť rovnako ako jeho predchodca Qassem Soleimani.

"Tieto slová sú oficiálnym vyhlásením a jasným odhalením amerického cieleného a vládneho terorizmu," uviedol hovorca ministerstva Abbas Mousavi pre iránske štátne médiá vo štvrtok v reakcii na hrozby, ktoré osobitný predstaviteľ USA pre Irán, Brian Hook proti Ghaanimu vyslovil. Mousavi vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa k nemu pripojilo a odsúdilo násilné vyhlásenie Američana, píše mideastdiscourse.com.

"Ak sa Ghaani vydá rovnakou cestou zabíjania Američanov (ako Soleimani), potom sa stretne s rovnakým osudom," povedal Hook pre arabské noviny Asharq al-Awsat. Vo vyhlásení prisľúbil, že „berie režim a jeho agentov na zodpovednosť za akékoľvek útoky na Američanov alebo americké záujmy v regióne.

Dokonca aj po smrti milovaného generála neexistujú žiadne náznaky, že Irán plánuje zabiť akýchkoľvek Američanov. Teherán dokonca ušetril životy američanov tým, že oznámil Iraku plán na raketové útoky na dve koaličné základne, čo umožnilo irackým aj americkým vojakom opustiť zariadenia. Po útokoch ktoré boli pomstou za zabitie Soleimaniho ostali základne vážne poškodené avšak žiadni Američania neboli zasiahnutí.

Zatiaľ čo Hook a Washington trvali na tom, že Soleimani stojí za stále rastúcim počtom amerických úmrtí, nedokázali poskytnúť žiadne dôkazy - určite nie o hroziacom sprisahaní, ktoré by si vyžadovalo jeho okamžitú vraždu, čo vedie dokonca aj niektorých členov strany prezidenta Donalda Trumpa k tomu aby prisľúbili nesúhlas s akýmkoľvek povolením na vojnu s Iránom.

Dôkazy ktoré by naznačovali, že Soleimani bol za útokmi na Američanov, najmä za raketovým útokom na leteckú základňu K-1 minulý mesiac, počas ktorého zomrel americký podnikateľ takisto chýbajú. Tvrdenie, že iránsky generál bol zodpovedný za smrť „600 Američanov“, často opakovali Hook a ďalší členovia Trumpovej administratívy v dňoch nasledujúcich po atentáte na Soleimaniho leteckým úderom na letisku v Bagdade, výchádzalo z propagandistickej postavy, ktorú priniesol bývalý viceprezident USA Dick Cheney, keď sa snažil vybičovať Bushovu administratívu na vojnu s Iránom. Fantastickejšie tvrdenia, ako napríklad návrh viceprezidenta Mika Penca, že Soleimani bol nejakým spôsobom zapojený do teroristických útokov z 11. septembra, sa tiež nezakladajú na pravde.

Ghaani bol vymenovaný, aby nahradil Soleimaniho už deň po jeho smrti a sľúbil, že bude pokračovať v jeho "žiarivej ceste" s konečným cieľom odstrániť americké sily z Blízkeho východu.

https://www.hlavnydennik.sk/wp-admin/post.php?post=91193&action=edit