Sme rodina žiada dostupnú spravodlivosť aj pre ľudí v núdzi
22 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Domôcť sa spravodlivosti dnes nie je jednoduché. Ak sa človek dostane do problémov, častokrát aj nie svojou vinou, vyriešiť ich niekedy môže iba súd.


Súdne poplatky ako aj právne služby však dokážu poriadne zaťažiť rodinný rozpočet. Mnohí poškodení si tak nemôžu dovoliť bojovať za svoje práva. Pre nedostatok financií na právnika sa preto ocitnú na okraji spravodlivosti. Zorientovať sa v právnych slučkách bez pomoci a poradenstva je pre obyčajného človeka takmer nemožné. Preto dnes mnohokrát končí spravodlivosť tam, kde nie sú peniaze.

Pre občanov v núdzi síce štát zriadil Centrum právnej pomoci, mnohí z nich sa však k nemu vôbec nedostanú. Kancelárie má táto rozpočtová organizácia ministerstva spravodlivosti len v 12 mestách. Pre využitie služieb centra musí navyše každý žiadateľ splniť presne stanovené podmienky.
Podľa hnutia Sme rodina aktuálny stav nie je postačujúci.

Kollárovci požadujú spravodlivosť dostupnú pre všetkých. Hnutie navrhuje vytvoriť konzultačné pracoviská Centra právnej pomoci pre nízkopríjmové skupiny obyvateľov na každom okresnom súde v Slovenskej republike. Podľa Borisa Kollára aj ľudia, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov na právne služby, na ne majú právo a musia im byť dostupné.

Riešením je podľa neho, aby sa občan mohol bezplatne poradiť na súde vo svojom okrese. „Ľuďom v núdzi sa tak zabezpečí efektívna právna ochrana a prístup k uplatneniu ich práv. Zabezpečia sa služby bližšie k občanovi, pričom dôjde k účinnejšej ochrane práv a oprávnených záujmov občanov, ktorým zárobkové a majetkové pomery nedovoľujú kvalifikovane vykonávať úkony pred orgánmi verejnej moci,“ uvádza Sme rodina aj vo svojom volebnom programe pre rodiny.

Nováčikovia podceňujú Kollára. Volebný potenciál Sme rodina je vysoký
Boj o voliča sa kráti. Do parlamentných volieb ostáva už len šesť týždňov. Opozícia vrátane nováčikov už zostavuje budúcu vládu a rozdeľuje kreslá. Dnes však nie je ešte nič isté. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Peter Bachan