Vtáčia chrípka: Šesť ázijských krajín obmedzilo dovoz maďarskej hydiny
20 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Naposledy sa  vtáčia chrípka v Maďarsku vyskytla v rokoch 2016-17 , keď museli utratiť 2,6 milióna zvierat a škody sa odhadovali na desiatky miliárd forintov.


V dôsledku nedávnych infekcií sa ázijské trhy začali uzatvárať, čo môže pocítiť priemysel a národné hospodárstvo. Podľa odborníkov však maďarskí spotrebitelia zatiaľ nebudú vo svojich peňaženkách cítiť stratu.


Podľa informácií maďarského Národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca ( Nebih), šesť ázijských krajín, Japonsko, Južná Kórea, Singapur, Spojené arabské emiráty, Hongkong a Izrael obmedzili dovozy maďarskej hydiny z dôvodu prepuknutia vtáčej chrípky.


Vírus vtáčej chrípky bol zistený na farme severomaďarskej obci Ács v Komárňansko- ostrihomskej župe, kde bolo potrebné utratiť 53 000 zvierat. V stredu sa nákaza objavila aj v Hajducko- bihárskej župe na farme, kde chovajú takmer 115 000 kačíc na východe Maďarska. Na obidvoch miestach Nebih potvrdil prítomnosť vírusu vtáčej chrípky H5N8 a okamžite podnikol potrebné kroky.


Maďarsko naposledy muselo vyrovnať s vtáčou chrípkou v rokoch 2016 - 2017 a škody sa pohybovali okolo 17 - 19 miliárd forintov, informoval dr. Attila Csorbai , predseda Rady pre hydinový produkt (BTT). "Očakávame, že ďalšie ázijské krajiny obmedzia dovoz maďarských hydinových výrobkov." Uviedol  odborník, zároveň krátkodobé zvýšenie cien hydiny nepredpokladá.


Poľnohospodárov môže potešiť , že ich prvotnú škodu kompenzuje štát. Vtáčia chrípka sa šíri voľne žijúcimi vtákmi vrátane sťahovavých vtákov, takže sa táto choroba zvyčajne vyskytuje počas migračného obdobia, vysvetlil Attila Csorbai. Existuje niekoľko druhov nákazy, takže vakcinácia zvierat nie je v praxi rozšírená, pretože na jednej strane sa môžu objaviť nové typy a na druhej strane takýto vývoj predstavuje značné náklady. 


Attila Csorbai dodal, že prísne opatrenia na kontrolu chorôb a biologickú bezpečnosť - ako napríklad určenie ochranných pásiem a pásiem dozoru, epidemiologické vyšetrovanie a dezinfekcia - významne zvyšujú šance poľnohospodárov, aj keď  neposkytujú 100% ochranu pred infekciou.


Čína hlási ďalších 17 prípadov nákazy novým vírusom
Ďalších 17 osôb v Číne bolo diagnostikovaných v rámci epidémie zápalu pľúc, ktorá súvisí so šírením nového druhu koronavírusu. Celkový počet nakazených tak stúpil na 62, oznámila v nedeľu zdravotná komisia stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je... Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR