Gremlin na oblohe: Dodávateľ Pentagonu ukazuje prvý let svojho nového dronu
20 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Roje bezpilotných vzdušných vozidiel, ktoré ohromujú obranu nepriateľov s veľkým počtom, by mohli byť čoskoro súčasťou americkej bojovej stratégie. Záber z prvého letu jedného takého robota bol práve predstavený dodávateľom Pentagonu. Píše RT.


Video, ktoré na YouTube zverejnila aplikovaná vedecká a IT spoločnosť Dynetics, ukazuje dron, ktorý vyzerá zhruba ako veľká raketa typu vzduch-zem, pričom sa spúšťa zospodu krídla amerického dopravného lietadla Lockheed C-130 Hercules.



X-61A je súčasťou programu Pentagon Gremlins, ktorý začal v roku 2016 Agentúra pre rozvoj obranného výskumu (DARPA). Jeho cieľom je poskytnúť americkej armáde roje relatívne lacných a obnoviteľných bezpilotných vzdušných vozidiel, od ktorých sa očakáva, že budú mať koordinované schopnosti.

Podľa DARPA by takéto bezpilotné lietadlá mali byť vypustené z bombardérov, dopravných lietadiel alebo dokonca z bojových lietadiel, zatiaľ čo sú stále mimo dosahu potenciálnej protivníkovej obrany, a potom by mali vykonávať obvyklé úlohy, ktoré sú priradené k bezpilotným lietadlám, od prieskumu po letecké údery. Prekonať obranu nepriateľa len kvôli ich množstvu.

Očakáva sa, že tie drony, ktoré prežívajú svoje poslanie,sa budú vraciať vo vzduchu podobne ako Hercules C-130 pomocou špeciálneho mechanizmu. Video prezentované spoločnosťou Dynetics však zatiaľ nič také nepreukázalo.

Dynetics však nie je jediný, kto pracuje na projekte Gremlins. Podľa DARPA boli ďalšie zákazky zadané spoločnostiam Composite Engineering, General Atomics Aeronautical Systems a Lockheed Martin Corporation.

Okrem toho Úrad pre strategické schopnosti Pentagonu už nejaký čas pracuje na podobnej technológii. Jeho roje mikrosponov Perdix, ktoré boli vypustené zo stíhačiek F / A-18 Super Hornet, boli testované už v roku 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=bsKbGc9TUHc&feature=emb_logo