Poľský minister financií sa rozhodol pre daňovú vojnu zo spoločnosťou Airbnb
19 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Nový poľský minister financií chce, aby americké spoločnosti Airbnb na prenájom domov platili dane z príjmov, ktoré zarobia v stredoeurópskej krajine. Také je posledné stanovisko vedúceho európskeho politika ohľadom debaty o zdaňovaní digitálnych spoločností. Informuje FT.


Tadeusz Koscinski uviedol, že sa snaží zabezpečiť, aby Poliaci, ktorí prenajímajú svoje byty prostredníctvom aplikácií, ako je Airbnb, platili príslušné dane, a že zhromažďovanie údajov o tejto skutočnosti by orgánom poskytlo prehľad o tom, koľko skupín, ako je Airbnb, v krajine zarobili.

„Ak sa chceme ubezpečiť, že každý, kto prenajíma svoje byty v zdieľanom hospodárstve, zaplatí primeraný podiel dane, potom aj ľudia, ktorých platia - Airbnb sú súčasťou hodnotového reťazca - mali by platiť tiež, “uviedol v rozhovore v Londýne a dodal, že Airbnb by si malo založiť pobočku v Poľsku.

Ďalej dodal: „Inak deformujú trhy. Spoločnosti so sídlom v Poľsku platia dane, takže ich marže sú nižšie. Je to nekalá prax. Mojím úmyslom není ich zruinovať či dojiť, len sa chcem ubezpečiť, že nenarúšajú trhy. “

Otázka zdaňovania digitálnych spoločností, ktoré často majú ústredie alebo právnické osoby v jednej krajine, ale pri tom presahujú hranice, sa stala na oboch stranách Atlantiku stále diskutabilnejšou témou. Po snahe dohodnúť sa na spoločnom prístupe EÚ minulý rok Francúzsko predložilo plány na svoju vlastnú digitálnu daň, čo vyvolalo horkú debatu so Spojenými štátmi, ktoré ohrozia odvetnými clami na tovar, ako je šampanské.

Poľsko tiež zvažovalo svoju vlastnú širšiu digitálnu daň, ale po intenzívnom lobovaní USA - domova mnohých najväčších svetových digitálnych spoločností - sa vláda Mateusza Morawieckiho rozhodla počkať na výsledky rokovaní v rámci OECD o medzinárodnom prístupe k digitálnemu zdaňovaniu.

Koscinski, bývalý bankár a blízky spojenec pána Morawieckiho, uviedol, že Poľsko sa bude naďalej zúčastňovať na rokovaniach OECD, ale bude ich musieť „prehodnotiť“, ak by boli rokovania príliš pomalé alebo ak by ich výsledok pre Poľsko nefungoval.

Dodal, že sa mu nepáčila myšlienka „univerzálnej dane“ pre digitálne skupiny. „Niektoré digitálne spoločnosti majú maržu 60% a iné majú maržu 6%. Ak začnete platiť rovnakú daň z obratu, niektoré z nich ukrižujete a my nechceme spoločnosti ukrižovať,“ uviedol.

„Radšej by som sa posadil s Airbnb a Google a Amazonom a so všetkými ostatnými a povedal:„ viete, že musíte platiť daň v Poľsku, inak nebudú žiadne cesty, polícia ani školy."

Google dostal vo Francúzsku pokutu 150 mil. eur pre zneužitie dominancie v internetovej reklame
Francúzsky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil americkej technologickej spoločnosti Google pokutu 150 mil. eur pre "zneužitie jej dominantného postavenia" na trhu internetovej reklamy. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | SITA


Hovorca spoločnosti Airbnb, ktorá pôsobí v celej EÚ prostredníctvom svojho strediska v Írsku a očakáva sa, že začiatkom tohto roka začne s IPO, uviedol: „Dodržiavame pravidlá a platíme všetku daň, ktorú dlhujeme na miestach, kde podnikáme; to je pravda, pretože pravidlá ktoré sa uplatňujú dnes zostanú platné aj pre všetky pravidlá, ktoré sa budú uplatňovať v budúcnosti. “Dodal, že poľské daňové úrady už dostali platby DPH„ z poplatkov účtovaných poľským hostiteľom a hosťom “.

Pán Koscinski, hovoriaci plynule po anglicky, ktorý predtým pracoval na ministerstvách rozvoja a podnikania a technológie, sa stal ministrom financií v novembri po tom, ako vládnuca strana Právo a spravodlivosť vyhrala nové voľby, pričom prevzala kormidlo v ekonomike, ktorá neprešla recesiou po takmer tri desaťročia.

V uplynulom roku sa však medzinárodné prostredie zmenilo, pričom medzi USA a Čínou sa rozvírila obchodná vojna a nemecké hospodárstvo - hlavný poľský vývozný trh - začalo spomaľovať.

Koscinski však uviedol, že je optimistický, pokiaľ ide o hospodárske vyhliadky Poľska, a odmietol myšlienku, že nemecké spomalenie by mohlo mať výrazný vplyv na Poľsko, ktoré má hlboké hospodárske väzby so západným susedom.

"Nemyslím si, že nemecké spomalenie bude také zlé, ako si niektorí ľudia myslia," uviedol a poznamenal, že napätie medzi USA a Čínou sa mierne zmiernilo, čo by zmiernilo tlak na nemeckú exportnú mašinériu.

„Myslím si však, že je dôležitejšie povedať, že poľská ekonomika stále rastie a v budúcnosti bude stále jednou z najlepších svetových ekonomík. Spotreba stále rastie. A myslím si, že najdôležitejšou rastúcou hviezdou bude vývoz smerujúci na nové trhy. “

Globálna ekonomika zostane budúci rok nestabilná, tvrdí medzinárodná ratingová agentúra Moody's
Podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's svetová ekonomika zaznamenala tento rok najnižší globálny rast od recesie v roku 2009. Očakáva sa, že ekonomika zostane aj naďalej nestabilná, pretože sa zvyšujú riziká pri úverových... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Marek Molnár