Blízky východ si nemôže dovoliť ďalšiu vojnu, bolo by to pre Pakistan katastrofálne, varuje premiér Chán
17 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Islamabád vynakladá maximálne úsilie na odstránenie regionálneho napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou, pretože ak sa situácie vymkne kontrole, môže to spôsobiť katastrofu pre Pakistan, varoval pakistanský premiér Imran Chán.


Zatiaľ čo Saudská Arábia je „jedným z najväčších priateľov Pakistanu“, Islamabád „vždy udržiaval dobrý vzťah“ aj s Teheránom a neprikláňa sa k žiadnej strane, pretože obe súperiace mocnosti súperia o nadvládu v regióne, prehlásil vo štvrtok predseda vlády Imran Chán pre portál Deutsche Welle.

"Vojenský konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom by preto bol pre Pakistan katastrofálny. Snažíme sa, aby sa vzťahy medzi týmito dvoma krajinami ďalej nezhoršili," vyhlásil pakistanský premiér.

Chán naznačil, že Islamabád môže byť pripravený konať ako sprostredkovateľ, ale premiér tiež dodal, že tento región si nemôže „dovoliť ďalší konflikt“.

V rámci diplomatického nátlaku Chán minulý týždeň nariadil ministrovi zahraničia Mahmoodovi Quresimu, aby sa stretol so svojimi kolegami v Iráne, USA a Saudskej Arábii a vyhlásil, že Pakistan je „pripravený hrať svoju úlohu pre mier“, ale „už nikdy nemôže byť súčasťou akejkoľvek vojny.“

Americká armáda pokračuje v spoločných operáciách v Iraku, ktoré boli zastavené po Solejmáního vražde
Americká armáda údajne obnovila protiteroristické operácie a spoločné cvičenia s Irakom, ktoré boli pozastavené po tom, čo Washington zavraždil hlavného iránskeho veliteľa v Bagdade. Informuje o tom spravodajská agentúra The New York... Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Marek Molnár