Rakúsko tvorí most medzi východnou a západnou Európou, vyhlásil Kurz
13 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Rakúsko stavia most medzi východnou a západnou Európou, vyhlásil na tlačovej konferencii v nedeľu v Bruseli rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Píše maďarský portál Magyarnemzet.


Rakúsko sa nachádza v srdci Európy a vždy malo veľmi dobré vzťahy s východnou Európou. Snažíme sa tento zväzok posilniť. Rakúsko musí ako malá,  ale proeurópska krajina aktívne zastupovať svoje záujmy, aby sa tak podieľalo na formovaní Európskej únie, uviedol rakúsky kancelár.


Vo svojom prejave zdôraznil, že boj proti zmene klímy bude prvoradou úlohou prvej koalície Rakúskych konzervatívcov a Zelených. Je podľa neho potrebné sa venovať novým témam, akými sú posilnenie konkurencieschopnosti EÚ, ako aj geopolitické otázky.


Pokiaľ ide o medzinárodnú migráciu, kancelár zdôraznil potrebu venovať osobitnú pozornosť ochrane vonkajších hraníc a bojovať proti nelegálnemu prisťahovalectvu a pašovaniu ľudí.


Poukázal tiež na skutočnosť, že jednou z hlavných priorít rakúskej vlády je udržanie národného trhu, a teda európskeho trhu, „ nový svetový poriadok“ v dôsledku posilnenia hospodárskeho vplyvu Číny.


Predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová ocenila nový rakúsky vládny program, ktorý je v súlade s cieľmi Európskej komisie.


Zdôraznila, že dohoda Zelených tiež poskytuje príležitosť pre celoeurópsky hospodársky rast investovaním do vývoja nových inovačných technológií, ktoré ďalej posilnia vedúce postavenie európskeho trhu na svetovom trhu. „Rakúsko bude mať v tom príkladnú úlohu,“ uviedla.


Šéfka Európskej komisie po dohode s rakúskym  kancelárom uviedla, že v blízkej budúcnosti bude veľmi dôležité vypracovať udržateľnú spoločnú migračnú politiku. Dôležité je sa zamerať na ochranu vonkajších hraníc, boj proti obchodovaniu s ľuďmi a reformu takzvaného dublinského systému, ktorý je založený na súbore kritérií a pravidiel vybavovania žiadostí o azyl, uviedla.


Do konca prvého štvrťroka je potrebné vyvinúť efektívny spôsob riadenia migrácie. Von der Leyenová zdôraznila, že každý musí zohrávať  úlohu vrátane krajín pôvodu.


Vladimír Maľšev: Návrat Sebastiana Kurza
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD