Trump potvrdil ďalšie sankcie voči Iránu a vyzýva NATO na väčšiu prítomnosť na Blízkom východe
09 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Americký rezident Donald Trump oznámil nové sankcie voči Iránu, a to len deň potom, čo Islamská republika vystrelila rakety na dve základne v Iraku, ktoré používajú americké jednotky. Trump tiež vyzval na väčšiu prítomnosť NATO na Blízkom východe. Informuje o tom spravodajská agentúra Reuters.


Trump vo štvrtok informoval novinárov, že nové kolo sankcií voči Iránu je „dokončené“ a bude uplatnené po oficiálnom oznámení ministerstva financií.

Sankcie - ktoré popri takmer tisícoch sankcií, ktoré už boli zavedené od doby, keď Trump odstúpil od spoločnej dohody JCPOA v roku 2018 - sú Trumpovou reakciou na iránsky raketový útok na dve vojenské základne v Iraku. Samotný iránsky útok bol reakciou na americký atentát na iránskeho generála Gásema Solejmániho.



Prezident sa tiež vyjadril k havárii lietadla ukrajinskej medzinárodnej leteckej spoločnosti, ktoré krátko po vzlete z Teheránu havarovalo a zabilo 176 ľudí na palube.

Trump nachvíľu prestal obviňovať Teherán a vyhlásil, že má „podozrenie“, že „niekto mohol urobiť chybu“.

Teherán ešte musí odovzdať čiernu skrinku z lietadla, avšak medzičasom americké médiá citovali anonymných amerických predstaviteľov, že lietadlo bolo „veľmi pravdepodobne zasiahnuté iránskou raketou“. Pentagon však odmieta komentovať túto záležitosť.

Trump tiež navrhol, aby sa NATO premenovalo na „NATOME“, pričom „ME“ by znamenalo „Blízky východ“, a dodal, aby sa do regiónu poslalo viac pracovníkov.

Japonské spoločnosti sťahujú zamestnancov z Iránu. Vydali tiež zákaz cestovať na Blízky východ
Tri hlavné japonské banky nariadili svojim zamestnancom v Iráne opustiť krajinu z bezpečnostných dôvodov, informoval o tom spravodajský portál Japan Times vo štvrtok. Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár