EÚ ešte nie je svetovou veľmocou
08 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Ursulu Von der Leyenovú kritizujú za "riešenie" krízy na Blízkom východe


Európska komisia prepadla na prvej skúške zahraničnej politiky pod vedením Ursuly von der Leyen. Únia, ktorá sa usiluje o moc vo svete, reagovala pozvoľne a dezorganizovane na eskaláciu iránsko-amerického konfliktu. Ministri zahraničných vecí z členských štátov EÚ sa v piatok v Bruseli stretnú na mimoriadnych rokovaniach zameraných na iránsku krízu.


Je stále ťažké brať Európsku úniu vážne na svetovej scéne. keďže podnes deň nedospela k jednoznačnému a spoločnému záveru stanoviska k situácii vo svete po smrti iránskeho generála Kásema Solejmáního. V napätej medzinárodnej situácii Brusel reagoval neskoro na udalosti na Blízkom východe napriek tomu, že Európska komisia sa nazvala silným globálnym hráčom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vydala vyhlásenie v pondelok večer, niekoľko dní po eskalovaní konfliktu. Ako napísala, "Európa má mimoriadnu zodpovednosť za zmiernenie napätia a so znepokojením sleduje, ako Irán prestáva dodržiavať obmedzenia vyplývajúce z jadrovej dohody."



Irak je na dobrej ceste k obnove a stabilite.

Všetci účastníci konfliktu musia preukázať zdržanlivosť, napísala Von der Leyenová,  ktorá mimochodom len včera začala pracovať na novoročnej komisii. V pondelok sa zúčastnila na podujatí Bavorskej kresťanskej sociálnej únie (CSU), kde  vyzvala na urýchlené diplomatické vyriešenie konfliktu na Blízkom východe. Vo svojom vyhlásení pre tlač hovorca Leyenovej v utorok uviedol:  Predsedníčka Von der Leyenová je v neustálom kontakte so zástupcom zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorý sa zapája do dialógu so všetkými aktérmi z EÚ a aj mimo EÚ.“


Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, Josep Borrell zvolá v piatok ministrov zahraničných vecí členských štátov k rokovaciemu stolu. Včera v Bruseli privítal diplomatov Francúzska, Nemecka a Talianska. Dnes za prítomnosti Von der Leyenovej bude hovoriť so všetkými členmi kolégia komisárov o iránsko-americkom konflikte.


AKTUALIZOVANÉ: Putin je na nečakanej návšteve v Sýrii, rokoval s al-Asadom
Ruský prezident Vladimir Putin urobil prekvapivú návštevu Damasku a rokoval so sýrskym prezidentom Baššárom al-Asadom v ruskom vojenskom veliteľskom stredisku. Informuje o tom spravodajská agentúra RT. Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Marek Molnár