Zastavenie nelegálnej migrácie zostáva najväčšou výzvou
07 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Zastavenie nelegálnej migrácie je naďalej najväčšou výzvou pre Maďarsko a Európu, uviedol na tlačovej konferencii v pondelok maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Magyar Levente. Píše o tom maďarský portál Magyarnemzet.


Magyar Levente vysvetlil, že stále viac migrantov prichádza do Maďarska; Od Vianoc bolo zaregistrovaných viac ako dvetisíc pokusov o nelegálne prekročenie hraníc a vojaci a polícia tvrdo pracovali na ochrane hraníc a zabezpečení mieru počas sviatkov.


Neexistuje žiadna zmena v skutočnosti, že Maďarsko je jedinou krajinou v Európe, ktorá je schopná a ochotná chrániť seba a celý kontinent pred nelegálnou migráciou, zatiaľ čo iné krajiny migrantom umožňujú vstup alebo nie sú schopné čeliť tejto výzve.“ Európa sa musí naučiť, že mier a pokoj nie sú poskytované zadarmo, ale treba za to urobiť vážne obete, zdôraznil.


Mnohé štáty by uvítali zrušenie sankcií, čakajú vraj na signál Ruska, tvrdí Kukan
Kukan pripomenul, že pred anexiou Krymu fungovala spolupráca medzi Ruskom a západnými inštitúciami na pôde EÚ a aj v rámci NATO. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Štátny tajomník uviedol, že Maďarsko nie je ľahostajné k utrpenie druhých, a preto spustilo program Hungary Helps, ktorý už pomohol desiatkam tisícom ľudí zostať na mieste pôvodu a pomohol vytvoriť dôstojné podmienky v krajinách pôvodu nelegálnej migrácie. Okrem toho Maďarsko tiež pomohlo s rozsiahlym štipendijným programom.


Zdôraznil, že rok 2019 bol ťažkým rokom, preto bolo potrebné bojovať proti mnohým „bitkám“, pretože Maďarsko čelilo neustálemu útoku kvôli jeho postoju proti nelegálnej migrácii. Očakáva sa, že to tak bude aj tento rok, dodal.


Štátny tajomník uviedol, že existuje jasná súvislosť medzi nelegálnou migráciou, šírením islamského extrémizmu v Európe a útokmi spojenými s týmito myšlienkami. V Európe je bežné, že sa týchto zločinov dopustia tí, ktorí prišli do Európy nezákonnou cestou, ktorej chce Maďarsko zabrániť, “dodal.


Spojené kráľovstvo nalieha na Bagdad, aby umožnil ich vojakom pokračovať v „dôležitej práci“
Vláda Spojeného kráľovstva vyjadrila nesúhlas s irackým uznesením požadujúcim vyhostenie zahraničných vojakov, pričom to argumentovala tým, že britskí vojaci zohrávajú v krajine zásadnú bezpečnostnú úlohu. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Marek Molnár