Aj zdravotne znevýhodnené detí môžu študovať. Štát im podľa Sme rodina musí pomôcť
06 | 01 | 2020 I Platený PR článok

Rodičia so zdravotne postihnutým dieťaťom to nemajú ľahké. Pomocná ruka od štátu je nepostačujúca. Sú pritom deti, ktoré by sa dokázali zaradiť do normálneho života a dokonca aj študovať.


Problémom však je, že k plnohodnotnému štúdiu potrebujú špeciálneho asistenta, ktorý im umožní držať krok so svojimi spolužiakmi. Typickým príkladom takýchto detí sú autisti. Ich počet každým rokom stúpa, štát im dnes ale neuľahčuje starostlivosť o ne.

Na to, aby mohlo dieťa s postihnutím študovať, potrebuje špeciálnu starostlivosť. Mnoho detí je schopných navštevovať normálnu základnú školu, bez pomoci asistenta to však zvládnu len veľmi ťažko. Tých je ale na školách málo. S ich nedostatkom bojujú aj na špeciálnych školách, ktoré sú určené pre deti s ťažším stupňom postihnutia.

Vláda sľubovala, že do roku 2021 tento problém vyrieši a školám poskytne na asistentov viac peňazí. Ministerstvo školstva však namiesto toho prišlo vlani s návrhom počet asistentov znížiť. Pod tlakom verejnosti a kritiky zo strany odborníkov aj niektorých poslancov ministerka SNS Martina Lubyová svoje plány prehodnotila a na peniaze určených na asistentov nesiahla. No ani im nepridala.

Štát dokáže podľa Kollára postaviť nájomné byty lacnejšie ako developer
10 | 12 | 2019 | Peter Bachan


Za rodičov a deti so zdravotným znevýhodnením v tom čase bojovalo verejne najmä hnutie Sme rodina. Poslankyňa Andrea Pčolinská sa dokonca pokúsila získať viac peňazí pre školy na asistentov aj pri schvaľovaní štátneho rozpočtu. Jej snahou bolo, aby sa 4,5 milióna z kapitoly ministerstva obrany presunulo do rozpočtu ministerstva školstva a účelovo zaviazalo na zabezpečenie asistentov.

„Zjednodušene povedané, namiesto jedného obrneného transportéra by sme boli schopní zafinancovať asistentov učiteľov pre 500 detí, ktoré ich najviac potrebujú,“ uviedla Pčolinská. Koalícia však jej návrh nepodporila.

Sme rodina sa ale nevzdáva a za rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi bojuje ďalej. Pre tieto deti chce zabezpečiť komplexnú starostlivosť, na ktorej sa podľa nich musí podieľať štát. Kollárovci sú presvedčení, že každé dieťa s autizmom, ktoré navštevuje základnú školu má nárok na asistenta. „V ťažšej forme postihnutia je nutná osobitná starostlivosť, v týchto prípadoch by v istej spádovej oblasti boli špeciálne triedy pre autistické deti. V prípade, keď má matka viac detí, matka by mala prednostné právo dať zdravé dieťa do tej istej školy, ako chodí autista. Aby nerozvážala deti,“ uvádza Sme rodina.

Kollár už má hotovú kandidátku. V prvej desiatke je aj známy komunálny politik
Prípravy na parlamentné voľby vrcholia. Politické strany finišujú so zostavovaním kandidátnych listín. Tie musia všetci odovzdať najneskôr 1.decembra tohto roku. Medzi prvými predstavilo svoju kandidátku aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Peter Bachan