„SMRŤ AMERIKE“: Iránski zákonodarcovia na zasadnutí skandovali protiamerický slogan (VIDEO)
05 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Rozhorčení iránski poslanci sa stretli na pódiu v parlamente a skandovali slogan „smrť Amerike“. Zasadnutie sa uskutočnilo uprostred národného smútku, kvôli vražde iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds - Gásema Solejmániho.


Po prejave rečníka Aliho Larijaniho sa poslanci zdvihli zo svojich miest a zhromaždili sa v strede pódia, aby "zaspievali" protiamerický slogan, ktorý je v Iráne populárny. "Pán Trump, toto je hlas iránskeho národa,“ prehlásil Larijani.



Iránski zákonodarcovia sú pobúrení z cieleného atentátu na Solejmániho, ktorý bol jednou z najpopulárnejších osôb v Iráne. Jeho telo bolo prevezené v nedeľu z Iraku, kde ho v piatok ráno zabilo americké bezpilotné lietadlo.

„Smrť Amerike“ je slogan popularizovaný počas revolúcie v roku 1979. Teheránski kritici to vidia ako doslovnú výzvu na zabitie Američanov, zatiaľ čo iránski predstavitelia hovoria, že chorál vyjadruje odpor voči agresívnej a rušivej zahraničnej politike Washingtonu. Frázu možno tiež preložiť ako „dole s Amerikou“.



Šíitskí moslimovia z indického Kašmíru sľubujú „pomstu“ USA a Izraelu za Solejmániho vraždu
Zavraždenie iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds, Gásema Solejmániho, vyvolalo rozhnevanú reakciu medzi šiitskými moslimami - a indická komunita nebola výnimkou, keď sa dav vydal do ulíc, aby protestoval proti americkým... Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | Marek Molnár