MIMORIADNE: Iracký parlament rozhodol, že americkí vojaci musia opustiť Irak
05 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Iracký parlament prijal opatrenia na odstránenie zahraničných vojakov z krajiny po americkom atentáte na najvyššieho iránskeho generála Gásema Solejmániho. Informuje o tom spravodajská agentúra RT.


V nedeľu na mimoriadnom parlamentnom zasadnutí iracký dočasný premiér Adil Abdul Mahdi prehlásil, že Spojené štáty oznámili irackej armáde plánovaný letecký útok len niekoľko minút pred jeho uskutočnením. Zdôraznil, že jeho vláda odmietla, aby Washington pokračoval v operácii.

„Napriek vnútorným a vonkajším ťažkostiam, ktorým by sme mohli čeliť, zostáva tento krok pre Irak tým najlepším rozhodnutím,“ dodal Mahdi.

Washington tvrdí, že atentát na Solejmániho bol aktom sebaobrany odôvodneným jeho plánovaním útokov na amerických občanov. Teherán atentát zas naopak nazval medzinárodným terorizmom a prisľúbil Amerike pomstu za vraždu populárneho vojenského dôstojníka.

Šíitskí moslimovia z indického Kašmíru sľubujú „pomstu“ USA a Izraelu za Solejmániho vraždu
Zavraždenie iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds, Gásema Solejmániho, vyvolalo rozhnevanú reakciu medzi šiitskými moslimami - a indická komunita nebola výnimkou, keď sa dav vydal do ulíc, aby protestoval proti americkým... Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | Marek Molnár