Po Solejmániho vražde sa presúva na Stredný východ ďalších 3 000 amerických vojakov
04 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Ďalších 3 000 amerických vojakov sa presunie do Kuvajtu, aby sa pripojili k 750 vojakom, ktorí už sú na mieste. Aj napriek skutočnosti, že Washington varoval Američanov, aby opustili Irak po vražde najvyššieho iránskeho generála.


Celý 1. brigádny bojový tím 82. výsadkovej divízie sa teraz presúva na americkú základňu v Kuvajte, uviedlo v piatok viacero anonymných predstaviteľov Pentagonu. Nezdá sa však, že by to bolo priamo v reakcii na atentát generála Gásema Solejmániho, ale skôr ako súčasť podpory regiónu, kvôli utorkovému obkľúčeniu amerického veľvyslanectva v Bagdade. Informuje o tom spravodajský portál Aljazeera

Americký prezident Donald Trump obvinil Irán z raketového útoku, ktorý minulý týždeň zabil jedného amerického podnikateľa v Iraku, a taktiež z obliehania amerického veľvyslanectva.

Solejmáni bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskeho islamského revolučného gardového zboru (IRGC) a koordinoval operácie na Blízkom východe vrátane operácií proti teroristom islamského štátu (IS, predtým ISIS) v Sýrii a Iraku. Washington ho považoval za jedného z najnebezpečnejších nepriateľov amerických záujmov v regióne.

Šíitskí moslimovia z indického Kašmíru sľubujú „pomstu“ USA a Izraelu za Solejmániho vraždu
Zavraždenie iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds, Gásema Solejmániho, vyvolalo rozhnevanú reakciu medzi šiitskými moslimami - a indická komunita nebola výnimkou, keď sa dav vydal do ulíc, aby protestoval proti americkým... Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | Marek Molnár