Orbán „zašiel príliš ďaleko“, keď popieral liberálnu demokraciu, tvrdí Tusk o osude Fideszu v EPP

Predseda Európskej ľudovej strany už má na stole rozhodnutie „výboru rady starších“. O všetkom sa rozhodne v nasledujúcich štyroch týždňoch. Tusk tak drží v rukách rozhodnutie o osude Fideszu v tejto najväčšej frakcii ľudovcov v Európskom parlamente.


Európska ľudová strana (EPP) na stretnutí 3. februára rozhodne o budúcnosti maďarskej strany Fidesz, ktorej členstvo bolo v marci minulého roku pozastavené. Zdroje blízke EPP informovali noviny Népszava, že trojčlenný výbor dokončil vyhodnotenie Orbánovej politiky  a  v súčasnosti  rozhodnutie “leží na stole“ predsedu Donalda Tuska.


Podľa týchto správ politik momentálne rokuje s ostatnými členskými stranami EPP a čoskoro zavolá na stretnutie aj predsedu maďarskej strany Viktora Orbána. Nasledujúce štyri týždne tak bude Európska ľudová strana rozhodovať o osude strany Fidesz v teejto najväčšej európskej politickej frakcii. Nemecké kresťanské strany s významným vplyvom sa doteraz ešte k tejto otázke nevyjadrili.


Podľa zdrojov Népszava nie je možné, aby sa Fidesz zbavil zodpovednosti a vrátil sa do rodiny kresťanských demokratických strán, akoby sa nič nestalo. Pravdepodobnejšie je predĺženie pozastavenia alebo odloženie rozhodnutia o niekoľko mesiacov. Počítajú tiež s možnosťou, že Fidesz si konečne „zloží klobúk“, bez toho, aby čakal na rozhodnutie.

Mnoho odborníkov sa domnieva, že by to bolo najlepšie riešenie pre Európsku ľudovú stranu. Fidesz by tým ušetril poľského politika Donalda Tuska, ktorý má dobré osobné vzťahy s maďarským premiérom, od bolestného rozhodovania a EPP od vnútorných diskusií, ktoré hrozia rozpadom. Viktor Orbán nemá veľa prívržencov  v tejto politickej frakcii, ale sú v nej aj takí, najmä tí zo strednej a východnej Európy, ktorí by odišli s ním, ak by došlo na lámanie chleba.


NATO je stále v tesnejšej situácii, ale Orbán je šťastný a hovorí o maďarskom úspechu
Verejné rozpravy, diskusie a vydieranie medzi spojencami. Takto by sa dal charakterizovať samit pri príležitosti sedemdesiateho výročia založenia NATO v Londýne. Zatiaľ čo Severoatlantická aliancia a vedúci predstavitelia členských štátov sa... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová

Dôvodom môže byť skutočnosť, že podľa nepotvrdených správ „výbor rady starších“ pracuje na protinávrhu, ktorý pravdepodobne spĺňa politický postoj EPP. Politici maďarskej vlády už dlho tvrdia, že zastrešujúca organizácia sa odklonila  od cesty kresťanskej demokracie. Nie je vylúčené, že hodnotenie štátnej tajomníčky, Katalin Novákovej a ministerky Judity Vargovej s pomocou poslanca EP Józsefa Szájera by tiež slúžilo ako základ pre odchod Fideszu z Európskej ľudovej strany.


V posledných týždňoch sa dvaja poprední politici EPP tiež vyjadrili k maďarskej vládnej strane. Ich slová výstižne ilustrujú argumenty, ktoré sa objavili v sporoch. Donald Tusk pre NEW York Times uviedol, že Viktor Orbán „zašiel príliš ďaleko“, keď popieral liberálnu demokraciu.


Zároveň však nikto z členov strany nechce potrestať maďarského predsedu vlády za jeho pozíciu v oblasti migrácie, ktorá podľa Tuska bola väčšinou správna. Manfred Weber, vedúci skupiny EPP v Európskom parlamente, uviedol pre Der Spiegel, že Viktor Orbán doteraz nesplnil podmienky stanovené v rozhodnutí o pozastavení činnosti Fideszu, takže  stále musí ešte dokázať, že vôbec chce zostať.


Vyhlásenie Webera možno vysvetliť aj skutočnosťou, že po Brexite z 31. januára utrpia hlavné frakcie Európskeho parlamentu značnú “stratu krvi„ v dôsledku odchodu britských poslancov, s výnimkou Európskej ľudovej strany. To znamená, že EPP by sa teraz rozlúčila s 13 „fideszákmi“ s ľahším srdcom ako predtým. Napriek tomu sa  premýšľa o tom, ako by skupina Deutscha Tamása mohla zostať členom frakcie ľudovcov aj po takomto rozchode. „Napríklad spôsob, akým britskí konzervatívci, ktorí nepatrili do frakcie, zasadali v tejto politickej skupine až do roku 2009,“ uviedol jeden zo zdrojov pre Népszava.


Brexitový uzol sa konečne rozťal, plusom je dohoda (Juraj Hrabko)
Voľby vo Veľkej Británii dali podľa publicistu Juraja Hrabka definitívnu odpoveď na otázku, či a ako sa uskutoční brexit. Čítať ďalej
21 | 12 | 2019 | TASR