Odsúdili chorvátskeho expremiéra a šéfa maďarskej energetickej spoločnosti MOL za úplatkárstvo
31 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Chorvátsky súd v pondelok v Záhrebe odsúdil bývalého premiéra Iva Sanadera  na šesť rokov väzenia, informuje maďarský portál mandiner.hu


Zsolta Hernádia, šéfa maďarskej energetickej spoločnosti MOL stíhali v neprítomnosti. Súd mu uložil dvojročný trest. Zsolt Hernádi sa dopustil trestného činu prijímania a dávania úplatku, informovala chorvátska verejná televízia. Prokuratúra obvinila bývalého premiéra z úplatkárstva, ktorý od spoločnosti MOL dostal 10 miliónov eur, aby maďarská spoločnosť získala kontrolu nad chorvátskou ropnou a plynárenskou spoločnosťou INA.



Obaja muži trvajú na svojej nevine a proti verdiktu sa môžu odvolať.

Chorvátskeho expremiéra už v tejto kauze uznali za vinného v roku 2012. Najvyšší chorvátsky súd však jeho odsúdenie na osem a pol roka väzenia zrušil a nariadil nový proces, ktorý sa začal v októbri 2018. Šéf maďarskej energetickej spoločnosti nebol v pôvodnom procese obžalovaný. Sanader je v ďalších prípadoch obvinený z korupcie a zo sprenevery.


Spoločnosť Mol dôrazne odmieta obvinenia zo zneužitia úradnej moci a zo strany spoločnosti nedošlo k žiadnemu pochybeniu. Zsolt Hernádi má naďalej plnú podporu spoločnosti. „Sme sklamaní, ale nie sme prekvapení: toto nebol prvý nespravodlivý postup v Chorvátsku,“ uviedli. Existuje riziko, že chorvátske súdne konanie nebolo nestranné. Je to v súlade s rozhodnutím maďarského mestského tribunálu o porušení práva na spravodlivý proces a nestrannosti tohto prípadu v Chorvátsku.


Chorvátsko roky žiadalo zadržanie Hernádiho, Maďarsko však odmieta jeho vydanie.


MIMORIADNE: O sťažnosti voči obvineniu Fica ešte nerozhodli
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začiatkom decembra obvinil Roberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného... Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA