Nálety dronov v Somálsku: Americká armáda zabila jedného z vodcov Aš-Šabábu
30 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Armáda Spojených štátov v nedeľu v Somálsku podnikla tri letecké útoky na islamistické milície Šabáb a zabila štyroch teroristov. Podľa zdrojov zo somálskej tajnej služby bol medzi zabitými aj jeden vysoko postavený veliteľ milícií, informuje agentúra DPA.


Americká armáda uviedla, že útoky uskutočnila v koordinácii so somálskou vládou. Samotné Somálsko nemá silné ozbrojené bezpilotné lietadlá (drony), ale spolieha sa na pomoc svojich spojencov. Útoky sa uskutočnili deň po výbuchu nálože v somálskej metropole Mogadiš, ktorý si vyžiadal niekoľko desiatok ľudských životov. K atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil, somálsky prezident z neho však obviňuje práve milície Šabáb.

Milície Šabáb, ktoré sa hlásia k teroristickej sieti Al-Kájda, často útočia na policajné, vládne aj civilné ciele v somálskej metropole. Ich príslušníci sa dlhodobo usilujú o zvrhnutie prozápadnej somálskej vlády.

V roku 2011 boli islamisti vyhnaní z Mogadiša a následne stratili väčšinu svojich bášt. Teraz kontrolujú len niektoré oblasti v južnom a centrálnom Somálsku. Podľa odhadov v ich radoch bojuje niekoľko tisíc mužov.

SOMÁLSKO: Samovražedný atentátnik sa odpálil na radnici v Mogadiše
Na radnici v somálskej metropole Mogadišo sa v stredu odpálil samovražedný atentátnik. Niekoľko ľudí zabil, ďalším, vrátane samotného starostu, spôsobil zranenia. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA