Rusko predstavilo novú jadrovú ponorku 4. generácie (VIDEO)
25 | 12 | 2019 I Marek Molnár

V Rusku bola predstavená najmodernejšia ponorka s jadrovým pohonom triedy Yasen-M. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do námorníctva budúci rok, je schopné niesť všetky existujúce ruské rakety.


Slávnostné spustenie sa uskutočnilo v lodenici Sevmash v ruskom severozápadnom meste Severodvinsk. Predstavenie prichádza len pár dní po tom, ako lodenica oslávila svoje 80. výročie.

Video slávnostného spustenia bolo odhalené aj širokej verejnosti - avšak neukazuje veľa, pretože nové plavidlo zostáva prísne tajné. Video zobrazuje iba detail kormy ponorky a jej vrtule, čo dáva priestor na špekulácie.

Video zo slávnostného predstavenia ponorky nájdete na tomto linku.

Nové plavidlo s názvom Novosibirsk, ktoré sa má v budúcom roku pripojiť k ruskému námorníctvu, je prvou sériovo vyrábanou ponorkou tohto typu.

Aj keď o novej ponorke je známe len málo, hovorí sa, že je výrazne pokročilejšia ako jej predchodca - pôvodná ponorka triedy Yasen. Nové plavidlá sú schopné používať všetky typy ruských námorných riadených rakiet. Ponorky budú pravdepodobne niesť aj novú nadzvukovú raketu Zircon.

Spustenie najnovšej ponorky Novosibirsk neostalo nepovšimnuté, čo spôsobilo v západných vojenských médiách dosť rozruch. Magazín The National Interest nazval nové plavidlo ruským „vianočným darčekom pre americké námorníctvo“ a označil ho za „najsmrteľnejšiu ponorku“.

Rusko prvýkrát prekonalo všetkých konkurentov v oblasti pokročilých zbraní, tvrdí Putin
Rusko míňa oveľa menej prostriedkov na obranu, avšak investuje ich efektívnejšie a zároveň vyvíja rad pokrokových zbraní, ktoré sa jeho súperi snažia skopírovať, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Čítať ďalej
25 | 12 | 2019 | Marek Molnár