Európa čaká 30.000 utečencov
20 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Dobrovoľné presídlenie je prijateľnejšie ako povinné kvóty.


Na samite UNHCR v Ženeve v stredu prisľúbili krajiny EÚ celkom 10 miliárd dolárov na pomoc utečencom v súvislosti s prijatím až k 770 záväzkov ohľadne riešenia tejto situácie. Informuje maďarský denník Magyar Némzet.

V tejto súvislosti Európska komisia ponúkla, že budúci rok poskytne vyše tridsať tisícom utečencov miesto pre ich presídlenie v EÚ. Pôjde najmä o tureckých, libanonských a jordánskych utečencov a pre krajiny pozdĺž stredomoria.

EÚ na tento účel poskytne finančnú pomoc vo výške 10 000 EUR na utečenca. Celkové náklady na program sú preto vyše tristo miliónov eur (sto miliárd forintov).


Zastúpenie Európskej komisie uviedlo, že táto ponuka nie je o rozšírení takzvaného systému povinných kvót. Účelom je podľa ich informácií dočasný presun žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska do iných členských štátov EÚ. Naopak, súčasné rozhodnutie sa týka dobrovoľného presídlenia utečencov z krajín mimo EÚ.


Maďarsko odoláva migračnému tlaku
"Počet ľudí, ktorí sa pokúšajú vstúpiť na južnú hranicu Maďarska, už prekročil trinásť tisíc,“ uviedol pre Magyar Hírlap hlavný poradca vnútornej bezpečnosti predsedu vlády, György Bakondi. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová

V EÚ existuje niekoľko mechanizmov presídľovania, v rámci ktorých sa každý rok dobrovoľne prijímajú desiatky tisíc utečencov z tretích krajín,“ vysvetľuje EK. Inštitút pre výskum migrácie uvádza, že od roku 2015 bolo do členských štátov prijatých viac ako šesťdesiatpäť tisíc ľudí, takže tridsaťtisícový cieľ je ambiciózny.


Odborníci považujú tieto mechanizmy za oveľa „šťastnejšie“ a „ľahšie predateľné“ ako povinné a automatické rozdelenie osôb vstupujúcich do EÚ. Podľa nich ide najmä o ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, a členské štáty sa môžu rozhodnúť o prijatí dobrovoľne.


Suma 10 000 EUR na jedného utečenca, poskytnutá Európskou úniou, pokrýva v priemere náklady na jeden až dva roky pre utečenca v západnom členskom štáte EÚ. 


V Paríži pokračujú demonštrácie proti dôchodkovej reforme
Francúzi naďalej protestujú proti dôchodkovej reforme, informuje maďarské vydanie Euronews. V utorok sa desaťtisíce ľudí vydali do ulíc v Paríži aby sa zúčastnili na demonštrácii proti plánovaným škrtom v dôchodkoch Masové skupiny zamestnancov... Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová