Escobarov sen. Ruskému narkobyznysu vládne Hydra, funguje aj v našich pomeroch
16 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Viac ako dva milióny užívateľov a miliardové tržby. Ruská Hydra je dnes jedným z najväčších darknetových trhovísk s drogami. Informuje o tom český spravodajský portál iDnes.cz.


Je tu k dostaniu hašiš aj kokaín, ale hlavne nové syntetické drogy, ktoré sa v Rusku tešia čoraz väčšej popularite. Hydra pravdepodobne zohrala taktiež kľúčovú úlohu v prvej zdokumentovanej vražde objednanej cez deep web (neviditeľný web).

V októbri minulého roka šokovala Moskvu vražda policajtky Jevgeniji Šiškinovej. Elitnú vyšetrovateľku zastrelil vrah keď vychádzala zo svojho domu. Žena po zásahu do šije vykrvácala v náručí svojho manžela. Vrah z miesta činu ihneď ušiel.

O rok neskôr ruská polícia zverejnila veľmi presný obrázok páchateľa a detailný popis toho, ako sa zločin odohral. Podľa Ruskej mutácie spravodajstva BBC je z organizácie vraždy podozrivý Jaroslav Sumbajev, dvadsaťdeväťročný rodák z Astrachanu s pestrou kriminálnou minulosťou.

Šiškinová ped piatimi rokmi začala vyšetrovať jeho miliónové podvody s letenkami a Sumbajev, ktorý medzitým utiekol do zahraničia sa jej pravidelne na diaľku vyhrážal. Nechal podpáliť jej Lexus a v elektronickej konverzáciu s jednou zo svojich priateliek sľuboval: "Urobím tej čubke zo života peklo."

Vlani v auguste si objednal jej vraždu. Urobil to cez internetové trhovisko Hydra, kde prevádzkoval obchod s drogami nazvaný podľa mexického narkokartelu Los Zetas. Krvavého úlohy sa za milión rubľov zhostili dvaja študenti z Petrohradu: devätnásťročný medik Abdulaziz Abdulazizov a jeho sedemnásťročný kamarát K. G., ktorého celé meno nesmie byť kvôli nízkemu veku zverejnené.

Vraždu vykonal Abdulazizov. S pištoľou síce zaobchádzať nevedel, ale naučil sa to na YouTube. Vražednú zbraň potom našiel podľa zaslaných pokynov v skrýši v lese na predmestí Moskvy. Na miesto činu sa dopravil taxíkom, rovnakým spôsobom tiež po vražde zmizol. Vďaka tomu ho tiež polícia dopadla: vyšetrovatelia preverili všetky taxíky objednané blízko miesta činu cez mobilné aplikácie.

Jaroslava Sambajeva zadržala minulý mesiac gruzínska polícia v meste Gori a vzápätí ho vydala do Ruska, kde sa kvôli svojim podvodom postaví pred súd. Obvinenie z organizácie vraždy Šiškinovej však odmieta.
Zbrane, falošné doklady a hlavne drogy

Smrť elitnej policajtky opäť pritiahla pozornosť k ilegálnej platforme Hydra, jednému z najväčších nelegálnych trhovísk na darknete (temný web, alebo deep web). Ten je bežným užívateľom skrytý a dostanete sa na neho jedine so špeciálnym softvérom. Cez Hydru sa predávajú drogy nielen v Rusku, ale aj v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

Podľa ruského portálu proekt.ru má dnes Hydra asi dva a pol milióna používateľských účtov a ich počet každý mesiac rastie. Pre porovnanie: doteraz najväčšie darknetové trhovisko AlphaBay, ktorého činnosť ukončila medzinárodná policajná akcia v júli 2017, malo okolo 400 000 užívateľov.

Hydra sa drží na popredných pozíciách aj z finančného hľadiska. Za posledné tri roky sa tu predal tovar za 64,7 miliárd rubľov, teda asi za necelú miliardu EUR.

Sú tu k dostaniu falošné dokumenty, zbrane, falšované peniaze, hackerské služby, ale hlavne drogy. Vedie mefedrón (tanečná droga známa u nás tiež ako mňau-mňau), marihuana, syntetický stimulant Alfa PVP (známy tiež ako flakka) a kokaín.

"Hydra vďaka monopolizácii obchodu získala unikátne postavenie po celom svete svete," povedal švajčiarskemu denníku Le Temps ruský odborník na obchod s narkotikami Niko Vorobjov. "Počas svojich ciest po svete som nikdy nevidel spoločnosť, ktorej by sa podarilo ovládnuť celý trh. Toto je ako splnený sen Pabla Escobara! A nie sú k tomu potrebné žiadne bomby v aute ani vraždy za bieleho dňa," vysvetlil.
Vysoká reputácia

Samaotná Hydra nič nepredáva, len poskytuje bezpečný priestor pre transakcie. Za tento rok jej prevádzkovatelia zinkasovali asi 1,9 miliardy rubľov (asi 27 miliónov EUR). Hydra zarába predovšetkým na komisnom predaji. Inkasuje si z každej transakcie poplatky, ktoré každý predajca musí zaplatiť za každú obchodnú transakciu.

Mesačný poplatok činí asi sto dolárov, čo podľa bezpečnostného analytika Martina Klubala eliminuje podvodné ponuky aj väčšinu provokácií zo strany štátnych zložiek. "Tým toto trhovisko získalo vysokú reputáciu, ale zároveň stratilo množstvo menších predajcov," uviedol pre iDNES.cz Klubal.

Ruské médiá niekedy o Hydre píšu ako o najväčšom trhovisku s drogami na svete, to však podľa Klubala zrejme nie je pravda. "Toto trhovisko sa orientuje predovšetkým na rusky hovoriacich obchodníkov i klientelu, nedisponuje žiadnou lokalizáciou do angličtiny, čo ho už samo o sebe diskvalifikuje z toho stať sa najväčším trhoviskom sveta," vysvetľuje Klubal.

Podľa neho administrátori o takéto prvenstvo najskôr asi ani nestoja. "Výstavné trhovisko priťahuje nielen pozornosť kupujúcich, ale aj štátnych inštitúcií a iných trhovísk, ktoré k vyradeniu konkurencie využívajú DDoS útoky," dodáva.
Schovávačky

Ruským špecifikom je spôsob dodania drog k zákazníkovi. V Spojených štátoch a Európe predajcovia často používajú poštu, tá je ale v Rusku tak pomalá a nespoľahlivá, že tamojší díleri museli zaviesť iný spôsob distribúcie. Je to systém skrýš, ktorý pri dodaní vražednej zbrane použil aj Jaroslav Sambajev.

Keď klient zaplatí (buď Bitcoinmi, alebo cez ruský platobný systém Qiwi), predajca mu pošle koordináty GPS a krátky popis, podľa ktorého nájde skrýšu so svojím tovarom. Niekedy ho schová pod kameň uprostred lúky, inokedy drogy pripevní magnetom k lavičke v parku. Takémuto schovávaniu sa hovorí "zakládky".

Dealer a zákazník sa tak nikdy nestretnú tvárou tvár, čo je pre obe strany z bezpečnostného hľadiska výhodné. Portál proekt.ru spočítal, že len po Moskve boli tento rok v jeden deň poschovávané drogy za 150 miliónov rubľov, teda asi 54 miliónov korún. Tretinu z toho tvorili skrýše s kokaínom.
Kto kontroluje prístavy?

Veľké darknetové trhoviská ako Alpha Bay, Silk Road či Wall Street market už boli dávno zlikvidované. Vznikajú nové, ale väčšina z nich nevydrží fungovať dlhšie než pár mesiacov. Hydra sa tiež na niekoľko rokov odmlčala.

"V roku 2014 bol administrátor Hydry, vtedy 26-ročný rezident v Maďarsku, v rámci operácie Onymous zadržaný a obvinený. Až v roku 2016 bolo trhovisko opäť oživené na novej adrese a súčasný prevádzkovateľ alebo fyzická lokácia serveru sú neznáme," približuje vývoj Hydry Martin Klubal.

Pred dvoma rokmi ruská polícia uzavrela jej najväčšieho konkurenta RAMP (Russian anonymous market place). Vznikli nové trhoviská ako napríklad MEGA či Točka, ale najsilnejšie postavenie v krajinách bývalého ZSSR má v súčasnosti Hydra. Ako je možné, že jedno z najväčších trhovísk s narkotikami na svete stále funguje?

"Hydra sa zacieľuje na rusky hovoriacich návštevníkov, preto možno tak dlho uniká pozornosti štátnych orgánov. Tie ruskej sú totiž predsa len oproti západným zložkám výrazne benevolentnejšie a Roskomnadzor sa zameriava skôr na weby opozičné než kiminálne"myslí si Martin Klubal.
Kde je dopyt, tam je ponuka

Cez Hydru sa predávajú narkotiká nielen v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, ale aj v Európe. A platí to aj pre krajiny bývlého výchdného bloku.

"Drogy sú najobchodovanějším artiklom všetkých darknetových trhovísk. Rusi sú výraznou národnostnou menšinou v krajinách bývalého výchdného bloku a bolo by naivné sa domnievať, že tieto kanály nevyužívajú. Kde nie je dopyt, nie je ponuka a tu ponuka existuje už mnoho rokov," hovorí Klubal.

Ak ste po prečítaní tohto článku dostali chuť zakúpiť si na Hydra pár gramov mňau-mňau či flakky, musíme vás sklamať. Pre bežného užívateľa je svet ruského darknetu neprístupný. Okrem technických prekážok je tu predovšetkým jazyková bariéra.

"Kým na anglicky hovoriacich trhoviskách aj s lámanou angličtinou nevyzeráte v dnešnej dobe globalizácie podozrivo, na ruských fórach a trhoviskách ste s angličtinou alebo lámanou ruštinou jasne podozrivý, s ktorým sa buď nikto nebaví, alebo si len ťažko získava dôveru," vysvetľuje Martin Klubal.

"Tieto časti darknetu sú skutočne určené iba rusky hovoriacim návštevníkom a ak ním nie ste, musíte si získať reputáciu inak. S trochou nadsadenia teda máte štartovaciu pozíciu výrazne komplikovanejšiu aj v porovnaní s ruským feťákom," dodáva bezepčnostné analytik.