Plavby na zaoceánskych lodiach sú "Eldorádom" pre vrahov. Ľudia na nich záhadne miznú
11 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič
Plavba na zaoceánskej lodi je perfektné miesto pre dokonalý zločin, pri ktorom je šanca, že ho nebude nikto vyšetrovať. Tvrdí profesor morských štúdií Ross Klein z Memorial University v kanadskej provincii Nový Foundland. Ročne počas plavieb zmizne v priemere 24 pasažierov alebo členov posádok, bez toho aby bolo jasné, za akých okolností zmizli. Správu priniesol nemecký denník Bild.

"Niektoré prípady, keď ľudia spadnú cez palubu, sú klasifikované ako samovraždy, inokedy to sú nehody, kedy veľkú úlohu hrá alkohol. Avšak každý tretí prípad má kriminálne pozadie," uviedol Klein.

Zaoceánska loď je malé mesto na vode. Na plavidle sa nachádzajú tisíce pasažierov, stovky členov posádok, ale nie je tam žiadna polícia. "Sú ideálnym miestom pre zločin, pretože ho na mieste nemôže nikto vyšetrovať. Lodné spoločnosti angažujú súkromné ​​bezpečnostné služby, ktoré samy klasifikujú niektoré zločiny, napríklad zo znásilnenia na zneužitia, z vraždy na samovraždu," hovorí Ross.
Na zaoceánskej výletnej lodi zahynul počas plavby chlapec

Rossov názor podporuje aj právnik Alexander Stevens. Ten dokonca tvrdí, že zaoceánske lode sú "eldorádom pre spáchanie vraždy". "Mŕtvoly sa dá dobre zbaviť tým, že sa hodí cez palubu a o zvyšok sa postará lodná vrtuľa, vlny a morské živočíchy. Keď nie sú k dispozícii svedkovia a žiadny videozáznam, neexistujú dôkazy," dodal Stevens.
Voľné pole pôsobnosti

S kamerami na palube zaoceánskych lodí je problém. Kvôli ochrane súkromia nie sú na mnohých miestach inštalované. Ochranka má veľmi obmedzené právomoci, maximálne môže skontrolovať totožnosť.

Rozzúrený Elton John: Šialený útok na vlastného vodiča
Slávny spevák Elton John (72) má na svojom "nekonečnom" rozlúčkovom turné poriadne nervy. Zrejme nezvláda abnormálny nával práce, pretože si naplánoval celosvetovú šnúru viac ako 300 koncertov v priebehu 27 mesiacov! Čítať ďalej
10 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


"Zločinci tak majú voľné pole pôsobnosti. Na veľkých lodiach sa toho deje oveľa viac, než si myslíte, "tvrdí Stevens. Sú to najmä krádeže, lúpeže, sexuálne trestné činy. "Ale lodné spoločnosti majú samozrejme veľký záujem, aby sa to ututlalo a nedostalo sa nič z toho na verejnosť, aby sa nezničila predstava luxusných plavieb po snových destináciách," uzavrel právnik Stevens.

Polícia má podľa Stevensa zviazané ruky. "Iba Američania majú právo vysielať svojich vyšetrovateľov na lode, a aj to len v prípade, že zomrie občan USA. Inak má polícia smolu. Lode navyše často plávajú pod vlajkou iného štátu," povedal. Keď sa konečne polícia dostane na loď, stopy sú dávno zničené.

Obaja experti predkladajú hneď niekoľko prípadov, kedy ľudia z lode bez stopy zmizli a s najväčšou pravdepodobnosťou boli zavraždení.
Prešpikovaná do kufra

Vo februári 2017 nastúpila na MSC Magnifica tridsaťosemročná Sing Lej Li s manželom Danielom B. z brandenburského mesta Eberswalde. Manželia s dvoma chlapcami (vtedy im bolo štyri a šesť rokov) sa mali na lodi plaviť jedenásť dní. Žena bez stopy zmizla. Plavba končila v Civitavecchia, asi 80 kilometrov od Ríma, kde talianske úrady zadržali jej manžela. Boli presvedčení, že muž ženu v hádke zabil, napchal jej telo do kufra a hodil ho cez palubu lode. Svedkovia totiž vypovedali, že manžel sa správal voči žene hrubo a niekoľkokrát zažili ich hádky. Jeden svedok vypovedal, že muž po žene hodil topánku.

Šokujúca vražda Johna Lennona: Vrah si po brutálnom čine začal na chodníku čítať knihu!
Je to už presne 39 rokov od smrti legendárneho hudobníka a člena skupiny The Beatles Johna Lennona († 40). Potom, čo ho pred očami jeho ženy Yoko Ono zastrelil Mark Chapman, sa vrah následne posadil na chodník a začal si čítať. Čítať ďalej
09 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Jeden zo synov povedal, že mamičku videl naposledy, keď rodičia odchádzali z kajuty. Keď sa otec vrátil, bol sám a žiadal deti, aby zase zaspali. Polícii tvrdil, že sa žena nevrátila z výletu na pobreží a odišla do svojej vlasti. Z údajov o odhlásení ale vyplýva, že žena loď nikdy neopustila. Podozrivý.tak musel byť prepustený. Polícia proti nemu nemala žiadne dôkazy.
Kajuta plná krvi

Ďalším podozrivým úmrtiam je prípad tridsaťpäťročného Mathiasa z Berlína, ktorý osem rokov pracoval na zaoceánskej lodi AIDA ako skladník. Vlani 22. februára mal skočiť v Malajzii cez palubu lode. Jeho mŕtvola sa nikdy nenašla.

Spoločnosť oznámila, že to bola samovražda. Jeho manželka tvrdí, že prípad nie je jasný a o samovraždu rozhodne nešlo. "Jeho kabína bola plná krvi, nenechal žiadny list na rozlúčku a krátko pred svojím zmiznutím mal ostrú hádku na palube," uviedla.
Okuliare, kabelka a topánky pri zábradlí

V októbri 2007 zmizla štyridsaťročná Irmi. Plavbu na zaoceánskej lodi po Stredomorí rezervoval jej manžel, mala pomôcť reštartovať ich manželstvo. V noci na 30. októbra sa našla pri zábradlí jej kabelka, topánky a okuliare. Podnikateľka bez stopy zmizla.

Vyzeralo to, že sa dovolenka vydarila. Posielala fotografie a vyzeralo to, že ide všetko podľa plánu. Ale poslednú noc skočila cez palubu. Bola to nehoda, samovražda, hádka s tragickým koncom, alebo chladnokrvná vražda? Všetky otázky zostávajú nezodpovedané. Námorná spoločnosť Costa Cruises rodine všetkými možnými prostriedkami bránila vo vyšetrovaní. Po niekoľkých týždňoch bolo vyšetrovanie zastavené.

Brutálna vražda v Poprade! Vrahom mal byť majiteľ pohrebnej služby
Polícia zadržala majiteľa pohrebnej služby z Popradu pre podozrenie zo spáchania vraždy. Prípad sedemkrát bodnutého muža, nájdeného v Mlynickom potoku už vyšetruje NAKA. Vyšetrovateľ podáva na súd návrh na vzatie do väzby voči Jozefovi K. Hrozí mu... Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Predávkovanie extázou

V septembri 2002 nastúpila na loď Pacific Sky Austrálčanka Dianne Brimble (42) so svojou dcérou, sestrou a neterou. Hneď na druhý deň bolo jej telo objavené v kajute štyroch mužov. Lodná spoločnosť tvrdila, že išlo o infarkt. Po dvoch dňoch dovolila lodná spoločnosť vstúpiť vyšetrovateľom na palubu.

Stalo sa tak v Novej Kaledónii. Kabína už bola vyčistená a chýbali niektoré veci. Pitva ale zistila, že Dianne zomrela na predávkovanie tekutou extázou. Nakoniec sa štyria muži priznali, že Dianne podali väčšie množstvo drogy.
Oslava sa zvrtla

Tragicky skončila oslava narodenín Ashley Barnettové v októbri 2005. Na lodi Carnival spolu s priateľom a ďalšími dvoma pármi slávila 25. narodeniny. Večer a časť noci strávili v kasíne. Okolo 02:30 išla Ashley so svojím priateľom do kabíny, kde vzápätí prepukla ostrá hádka. Priateľ sa potom vrátil do kasína a Ashley išla do postele. Ďalší deň ráno kričal na chodbe pred kajutou jej priateľ, že mladá žena nedýcha.

Neskôr vyšlo najavo, že Ashley zomrela len niekoľko minút po hádke, očividne omámená metadonom. Jej priateľ popiera, že by s tým mal čo do činenia.
Zmizol na medových týždňoch

Bola to rozprávková svadba a po nej mali nasledovať snové medové týždne. V júli 2005 dorazili na palubu Brillance of the Seas George Allen Smith (26) so svojou ženou Jennifer, aby sa plavili po Egejskom mori. Po jednom divokom večierku sa Jennifer chcela dostať späť do kajuty, ale bola tak opitá, že nemohla nájsť cestu a zaspala v jednej z chodieb pod palubou.

FBI ODHALILA NAJHORŠIEHO VRAHA V DEJINÁCH USA! Priznal sa až k 93 vraždám s výsmechom na súde a úsmevom na tvári
Gary Ridgway, známy ako "vrah zo Zelenej rieky", ktorý bol usvedčený z vrážd 49 žien, už nie je najhorším sériovým zabijakom v moderných dejinách Spojených štátov. Predstihol ho sedemdesiatdeväťročný Samuel Little, ktorého prípad riešil Federálny... Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Keď chcel ísť George neskôr do postele, mal v sebe toľko alkoholu, že ho museli štyria mladí muži, ktorí s ním popíjali, podopierať. Čo sa stalo potom, nie je jasné. Ďalší deň dopoludnia pasažieri zbadali u kabíny Smithových krv, ktorú ale vzápätí personál lode upratal. George Allen zmizol. Traja muži, Američania ruského pôvodu, ktorí mu pomáhali do kajuty, o pár dní neskôr z lode zmizli. Údajne preto, že mali znásilniť mladú cestujúcu. Lodná spoločnosť zaplatila mladej vdove odškodné milión dolárov. Vysvetlenie ale nedostala a mŕtvola jej muža sa nikdy nenašla.
Oslávil babičkine narodeniny

Dvadsaťročný Blake Kepley chcel so svojou rodinou osláviť babičkine 89. narodeniny na palube výletnej lode Oosterdam, ktorá ich mala počas siedmich dní dopraviť na Aljašku. Blake mal v júlových dňoch roku 2011 dobrú náladu. Získal štipendium a mal začať študovať na súkromnej škole. Mladík ale zmizol počas plavby uprostred noci. Naposledy bol videný okolo 02:30 a od tej doby zmizol zo zemského povrchu. Čo sa mu stalo, je záhadou.

Vrahyňa odsúdená na 30 rokov vo väznici otehotnela a dostala sa na slobodu
Na 30 rokov väzenia za vraždu odsúdená češka Petra Janáková (28), požiadala o prerušenie trestu a od piatka je na slobode. Žena totiž vo väznici otehotnela. Informovala o tom česká televízia Nova a následne portál novinky.cz. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič