FBI ODHALILA NAJHORŠIEHO VRAHA V DEJINÁCH USA! Priznal sa až k 93 vraždám s výsmechom na súde a úsmevom na tvári
09 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Gary Ridgway, známy ako "vrah zo Zelenej rieky", ktorý bol usvedčený z vrážd 49 žien, už nie je najhorším sériovým zabijakom v moderných dejinách Spojených štátov. Predstihol ho sedemdesiatdeväťročný Samuel Little, ktorého prípad riešil Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) niekoľko rokov.


Vyšetrovatelia oznámili v nedeľu minulý týždeň, že sa im Littleho podarilo preukázateľne spojiť s päťdesiatimi vraždami. FBI sa súčasne domnieva, že bývalý americký boxer stojí ešte za ďalšími niekoľkými desiatkami vrážd. On sám sa už minulý rok na jar priznal k zabitiu celkom 93 ľudí. Polícia ale zatiaľ nemá dostatočné dôkazy na to, aby mohla s určitosťou Littleho označiť za vinného z ďalších zločinov.

"Aj keď sa už Little nachádza vo väzení, FBI stále verí, že je dôležité usilovať o spravodlivosť pre každú obeť, a uzavrieť každý možný prípad," informovala denník The New York Times kriminálná analytička FBI Christie Palazzolová.

Little, ktorého obeťami sú samé ženy, sedí za mrežami od roku 2012. Vtedy bol zatknutý v centre pre bezdomovcov v Kentucky a následne vydaný do Kalifornie , kde čelil obvineniu z drogových deliktov. V septembri 2014 ho polícia Los Angeles na základe vzorky DNA usvedčila z troch nevyriešených vrážd žien z rokov 1987 a 1989, za ktoré dostal trojnásobné doživotie. Všetky tri obete boli domlátené a uškrtené.

Už vtedy počas čakania na súd v Los Angeles začali úrady v najmenej deviatich ďalších štátoch prechádzať staré súdne prípady, aby zistili, či nemôžu mať s Little súvislosť.

Muž vraždil medzi rokmi 1970 a 2005. Niektoré z úmrtí zostali nevyšetrené a tela neidentifikované.

Vyšetrovatelia pri snahe odhaliť totožnosť minulých obetí žiadajú o pomoc verejnosť. Aj keď Little s políciou hovorí, FBI je skeptická k niektorým jeho výpovediam vzhľadom k vrahovej zhoršenej pamäti a celkovému zlému zdravotnému stavu. Často si vraj pletie napríklad rok, kedy malo k niektorej vražde dôjsť.

Vrah si ale jednotlivé obete kreslil, čo identifikáciu mŕtvych podľa polície uľahčuje. FBI zverejnila portréty nakreslené pastelovými kriedami vo februári na svojich webových stránkach a dúfa, že verejnosť pomôže s odhalením totožnosti tých žien, u ktorých polícia identitu stále nepozná.

Podľa FBI boli cieľom Samuela Littleho najmä zraniteľné ženy a ženy na okraji spoločnosti, napríklad prostitútky či drogovo závislé. Väčšinou išlo o Afroameričanky. Sedemdesiatdeväťročný vrah, ktorého policajti označujú za "charizmatického psychopata",  väčšinou poznal len ich krstné meno alebo prezývku.

FBI tiež napísala, že polícia často označila úmrtia v čase, keď k nim došlo, za predávkovanie alebo za náhodnú smrť či skon z neznámych príčin. V niektorých prípadoch boli ženy nezvestné a ich telá sa už nikdy nenašli.

Little podľa vyšetrovateľov spomína na vraždy rád a s úsmevom. FBI niektoré výsluchy s Littleom dokonca zverejnila - opäť v snahe, že verejnosť môže vďaka tomu pomôcť odhaliť totožnosť obetí.

Zločinec, ktorý sa narodil v štáte Georgia, opisuje na jednom videozázname, ako v roku 1993 jednu zo žien uškrtil a bezvládne telo potom hodil zo svahu na opustenú ceste. "Vedľa bežného hluku som z cesty počul ešte nejaký ďalší - to znamenalo, že sa ešte stále kotúľa," rozpráva Little s pokojom na videu.

Inokedy zase nezabudne spomenúť, že daná žena mala "krásnu figúru a bola priateľská", u inej zasa vyhlásil, že to bola jediná, ktorú zabil utopením.

Polícia v minulosti o jeho zločinoch hovorila aj ako o sexuálne motivovaných. To ale muž popieral. Tvrdil, že má problémy s erekciou a ženy neznásilňuje. Polícia ale na niekoľkých telách obetí alebo na ich oblečení objavila mužove spermie.

"Verte tomu alebo nie, s naozajstným zlom sa počas kariéry stretnete len párkrát. Keď som sa pozeral do jeho očí, povedal by som, že to bolo skutočné zlo," vyhlásil minulý rok o Little Tim Marcia, detektív z policajného oddelenia v Los Angeles.

Podľa vyšetrovateľov sa vraj Little, ktorý sa predtým venoval boxu, možno narodil priamo vo väzení. Potvrdené to ale nie je. Jeho matka sa však opakovane za mrežami zdržiavala. Budúceho sériového vraha vychovávala hlavne babička.

Ešte predtým než littleovi začal v roku 2012 súd kvôli vražde troch žien v Los Angeles, mal za sebou už niekoľko rokov vo väzení. Prvýkrát bol zatknutý už v šestnástich rokoch za vlámanie. Počas ďalších desiatkoch rokov ho polícia zadržala takmer stokrát naprieč rôznymi štátmi USA. Dôvodom boli krádeže, drogy znásilnenie.

Slovenská LGBT a pro-migračná aktivistka Romana Schlesinger sa v Afrike stala obeťou sexuálneho zneužitia
09 | 10 | 2019 | Magda Danková