Ministri budú hovoriť o envirotémach, väzňoch či zahraničných návštevách
04 | 12 | 2019 I SITA

 Ministri kabinetu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) budú dnes diskutovať o envirotémach, mzdách väzňov či zahraničných cestách. Vyplýva to zo zverejneného programu na webovej adrese Úradu vlády SR. Ministerstvo životného prostredia SR dnes predloží správu, koľko stáli v prvom polroku tohto roka protipovodňové opatrenia. Envirorezort priniesol aj materiál o postupe pri odstraňovaní nelegálnych stavieb na Domaši. Návrh, ktorý upraví mzdy odsúdených, predloží minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Zmeny v tejto oblasti pritom prichádzajú po viac ako desiatich rokoch.


Protipovodňové opatrenia na Slovensku stáli v prvom polroku tohto roka viac ako 1,4 milióna eur. Škody, ktoré spôsobila voda, pre zmenu presiahli sumu 745-tisíc eur. Údaje vyplývajú zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky, o ktorej dnes budú diskutovať ministri. Podľa správy vyplýva, že k následkom povodní prispievajú nedostatočné protipovodňové opatrenia zo strany obcí alebo súkromných vlastníkov pozemkov. Problémom sú aj znefunkčnené, nepostačujúce či úplne chýbajúce siete rigolov, priekop, priepustov či dažďovej kanalizácie zo strany obcí a miest.

Šéf ministerstva životného prostredia predloží aj postup na odstránenie nelegálnych stavieb na Domaši. V okolí vodnej nádrže sa totiž v súčasnosti nachádza približne 300 stavieb, ktoré boli postavené bez príslušného stavebného povolenia. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vo svojom návrhu uvádza, že z celkového počtu približne 300 nelegálnych stavieb sa zhruba 200 nachádza na pozemkoch, ktoré sú pod správou Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p. (ŠVP). Štátne orgány poznajú približne 90 majiteľov ilegálnych stavieb, ďalších zhruba 110 zatiaľ nie je známych.

Vlastný materiál predloží aj Ministerstvo spravodlivosti SR. Dokument v prípade súhlasu zmení systém odmeňovania obvinených či odsúdených. Tí budú rozdelení do viacerých platových tried či stupňov práce. Náklady ministerstvo odhaduje na viac ako 1,2 milióna eur ročne. Paradoxne s vyššími výdavkami prídu aj vyššie príjmy, pretože väzni viac zaplatia za vlastné náklady, tiež poisťovniam či na daniach.