Redaktor Dobšinský "zotrel" Harabina ako prach zo skrine!
02 | 12 | 2019 I René Skalný

Vodu kázal, víno pil. V tomto prípade možno aj doslova. Reč je internetovej roztržke bývalého redaktora RTVS - Braňa Dobšinského a sudcu a politika Štefana Harabina na sociálnej sieti. Úsmevné je, že Harabin útočil na Dobšinského kvôli jeho opileckej kauze, pričom samotného Harabina prichytili slušne povedané "spoločensky unaveného" hneď niekoľkokrát. Novinár ale nezostal sebavedomému politikovi nič dlžný.


Dôvodom celého konfliktu bola práve Dobšinkého poznámka ohľadom aktivít sudcu Harabina v politike, respektíve angažovanosť lídra strany Vlasť v súdnictve. Ťažko vlastne určiť, kde končí jedno a začína druhé. "Boli ste tam ako politik, nie sudca, pán Harabin." Upozorňuje Dobšinský priamo pod satirickým videom z tlačovky Harabinovej strany Vlasť.



 

"Dobrý deň pán Dobšinský. Ďakujem za Váš komentár. Písali ste ho v takom stave, že by Vás aj tentoraz vyhodili z Rozhlasu?" Reaguje posmešne Harabin, čím naráža na kauzu, ktorá už bývalého moderátora RTVS stála miesto v rozhlasovej relácii "Sobotné dialógy."

Zdroj: Facebook


Incident sa stal ešte v októbri minulého roka. Dobšinský vtedy meškal približne 20 minút so začiatkom relácie a po celý čas nebol "vo svojej koži." Jeho hosť Juraj Blanár ho musel dokonco okríknuť, aby sa "sústredil na reláciu." Dobšinského správanie podľa mnohých pôsobilo tak, že je pod vplyvom alkoholu.

Situácia bola natoľko závažná, že RTVS sa spolu s Braňom Dobšinským dohodla na ukončení pracovného pomeru, a to k 9. októbru. Informáciu pre HN vtedy potvrdila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Dobšinský sa ale Harabinom nedal vyprovokovať; "Pán Harabin, dobrý večer. Zjavne nemáte vecnú odpoveď. Došli vám teda vecné argumenty? Asi áno, kedže ste sa zatiaľ na žiadne nezmohli. Rád si na ne počkám, teda také, čo vysvetlia ako sa volebný líder politickej strany kandidujúcej do parlamentu môže na svojej vlastnej politickej tlačovke uchádzať o úctu sudcu, ktorý podľa našej legislatívy má byť apolitický.

Nemáte v tom tak trošku chaos, kedy ste sudca a kedy ste politik? Otázka znela, ako sa volebný líder politickej strany na politickej akcii chce domáhať autority sudcu, ktorý má byť apolitický. Zvládnete to vecne, či vám zas nejaká softverová firma nabúrala poznámky ešte pred rokovaním?" Narážal novinár na Harabinovu výhovorku ohľadom "heknutia" ESET-om počas zbabranej tlačovky s Marianom Kotlebom.

Harabin opäť reagoval uštipačným tónom; "Pán Dobšinský, ak máte odvahu, pozvite si ma do Vašej relácie na Aktualitách (podcast) a tam Vám všetko veľmi rád vysvetlím. Sľubujem, že alkoholtester so sebou neprinesiem."

"Pán Harabin, prijmam. Môžeme podebatovať. Vecne, bez ad hominem. A nemusíme riešiť ani tie testery, chápem to." Odpovedal Dobšinský k svojej reakcii pripojil legendárne video Harabina "na pive":



Po tomto "tromfe" Harabin vyditeľne zjemnil rétoriku. Vraj je rozdiel oslavovať narodenie vnuka vo svojom voľnom čase a iné "prísť pod vplyvom do práce, ktorá je navyše financovaná z koncesionárskych poplatkov všetkých občanov našej vlasti," odpovedal Harabin, ktorý sa novinárovi prekvapivo poďakoval za "odvážne prijatie a ďalšiu komunikáciu týkajúcu sa oficiálneho pozvania do relácie."

Zdá sa, že najznámejšiemu slovenskému sudcovi sa už teraz nedá uprieť minimálne jeden talent štandardných politikov. A síce zo sekundy zmeniť názor, vždy, keď sa dostane do úzkych.