Keď vládli Beblavý a spol, urobili opozícii to isté, čo dnes Fico
28 | 11 | 2019 I Eva Rizmanová

Vodu kážu, víno pijú. Opozícia dnes kritizuje to, čo kedysi sama urobila.


Parlament sa tento týždeň rozhádal kvôli kroku koalície nerokovať o návrhoch, ktoré na túto schôdzu predložili opoziční poslanci. V pléne túto požiadavku predniesol v mene vládnych strán šéf Smeru-SD Robert Fico. Návrhy zákonov z dielne opozície sa rozhodli preložiť z tejto schôdze z viacerých dôvodov. Poslancov čaká rokovanie o zákone roka, ktorým je štátny rozpočet, čo trvá aj s pozmeňujúcimi návrhmi vždy viac ako týždeň. Na pláne sú aj iné zákony v druhom čítaní. Fico s koaličnými partnermi argumentujú tým, že prerokovať je potrebné vládne návrhy a zákony, ktoré už môžu byť definitívne schválené. Väčšina opozičných bodov bola podľa nich v prvom čítaní. Nakoľko vraj ide o poslednú parlamentnú schôdzu v tomto volebnom období, zákony by už nemali poslanci možnosť prerokovať v druhom čítaní a schváliť ich konečnú podobu.

Opozícia tieto argumenty neakceptovala a do Fica a koalície sa ostro pustila. Rokovať chcú a tak sa rozhodli zvolať podpismi mimoriadnu schôdzu. Vládu obvinili, že nedovolí opozičným poslancom pracovať, predkladať zákony je pritom ich ústavné právo. Poslanec Miroslav Beblavý označil koaličný krok za pošliapanie základných demokratických práv opozície.

Pritom práve ten istý poslanec aj so svojimi mnohými kolegami súčasnej opozície sa v minulosti zachovali rovnako ako dnes koalícia. Bolo 7.júla 2012, kedy Richard Sulík ako predseda Národnej rady predniesol dohodu vtedajšej koalície, že parlament bude na danej schôdzi rokovať len o vládnych návrhoch. Tie opozičné sa rozhodli presunúť o viac ako dva mesiace na septembrovú schôdzu. Za tento návrh zahlasovali takmer všetci poslanci vládnych strán - 73, aj Miroslav Beblavý, či Richard Sulík. Odloženie opozičných návrhov vtedy podporil aj Béla Bugár, dnes teda nehlasoval inak ako v minulosti.

Ešte v pléne sa voči rozhodnutiu vtedajšej koalície ohradil poslanec opozície Robert Fico. „Takáto dohoda nebola. Lebo ste oznámili pred chvíľkou, že Národná rada bude rokovať len o vládnych návrhoch zákonov, čo je prinajmenšom čudné, ale nakoniec ten valec, ktorý ste spustili, ide statočne, nech sa páči. Ale dajte o tom hlasovať. SMER - sociálna demokracia s týmto návrhom principiálne nesúhlasí,“ vyhlásil ako faktickú poznámku vtedy Fico. Sulík dal o návrhu tak či tak hlasovať a opozícia ostala na poslednej schôdzi pred letnými prázdninami bez možnosti prerokovať svoje návrhy.