India vyslala na obežnú dráhu pozorovací satelit Cartosat-3 a 13 ďalších sond (VIDEO)
27 | 11 | 2019 I Marek Molnár

India vyslala na obežnú dráhu pozorovací satelit Cartosat-3 - prvý z novej série satelitov na diaľkové snímanie - a k tomu trinásť menších sond, čo predstavuje významný krok pre indický vesmírny program.


Indická organizácia pre vesmírny výskum (ISRO) vyslala satelity z Satish Dhawan Space Center na ostrove Sriharikota o 09:28 miestneho času.

Hlavné zariadenie Cartosat-3 je vyspelý satelit na pozorovanie Zeme, pričom je vybavený množstvom rôznych zobrazovacích zariadení, ktoré sú užitočné pre kartografické a meteorologické mapovanie, ako aj pre strategické a vojenské využitie.



ISRO tvrdí, že satelit pomôže Indii vyrovnať sa so zvýšeným dopytom po „veľkomestskom plánovaní miest, rozvoji vidieckych zdrojov a infraštruktúry, využívaní pobrežných oblastí atď.“ Je navrhnutý tak, aby fungoval najmenej päť rokov.



Dvanásť kompaktných sond SuperDove sa taktiež dostanú na obežnú dráhu. Sondy postavila kalifornská firma Planet, ktorá už má na obežnej dráhe 26 podobných prototypov, spolu s viac ako 100 ďalšími funkčnými kozmickými loďami.

Posledné zariadenie s názvom Meshbed bude slúžiť ako „demonštračná technológia“ pre nový komunikačný systém vyvinutý americkými firmami Analytical Space Incorporated (ASI) a MITER Corporation. Podľa ASI je toto zariadenie „určené na to, aby sa získal rýchlejší prístup k satelitným údajom.“

MIMORIADNE: Masívna explózia v chemickom závode v Texase rozsvietila nočnú oblohu (VIDEO)
Podľa očitých svedkov a miestnych médií chemická továreň v Port Neches v Texase explodovala v skorých ranných hodinách v stredu ráno. Aktuálne údajne prebieha evakuácia obyvateľov z blízkeho okolia. Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Marek Molnár