Národná diaľničná spoločnosť chce vyhlásiť tender na dostavbu D1 s tunelom Višňové do konca roka
26 | 11 | 2019 I SITA

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) chce vyhlásiť súťaž na dostavbu úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové do konca tohto roka.


Po zapracovaní posledných pripomienok Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) k súťažným podkladom pre tender ich ešte prerokuje s Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV). Ak rezort súťažné podklady schváli, diaľničiari už budú môcť začať tender na výber nového zhotoviteľa stavby diaľnice.

Informovali o tom v utorok predstavitelia NDS na stretnutí s médiami s tým, že zároveň pripravujú zvlášť aj súťaž na dodávku technológie tunela Višňové a ďalšie súťaže súvisiace s týmto úsekom D1.

Bývalý zhotoviteľ D1 s tunelom Višňové, taliansko-slovenské združenie spoločností Salini Impregilo - Dúha, doteraz uhradil subdodávateľom zhruba 34 mil. eur, teda 92,7 % z celkových záväzkov. Uviedol to generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin s tým, že všetky záväzky podzhotoviteľom budú uhradené do konca tohto roka a NDS to priebežne kontroluje.

Zhotoviteľ dlhoval ku koncu februára tohto roka 282 subdodávateľom viac ako 36,6 mil. eur. Diaľničiari po inventarizácii stavby zaplatila pôvodnému zhotoviteľovi 24,8 mil. eur, a to za technologické zariadenia určené pre výstavbu a zabudovateľný materiál, za riadne vykonané stavebné práce, projektovú dokumentáciu, inžiniering a vyplatenie zádržného.