Strana SaS predložila zdravotnícku reformu, ktorá má zabezpečiť fungujúce zdravotníctvo
25 | 11 | 2019 I SITA

Strana SaS predložila zdravotnícku reformu, ktorá má zabezpečiť fungujúce zdravotníctvo. Strana v pondelok na tlačovej besede predstavila 138 návrhov, ktoré vznikli po troch rokoch trvajúcich diskusiách s ľuďmi z praxe a s pacientmi. "Centrálny bod nášho programu je stanovenie nároku. Nebudeme hovoriť, že všetci majú všetko zadarmo, to jednoducho nie je pravda. Nemôžeme predsa povedať, že za obmedzené zdroje dostanú ľudia neobmedzené služby," povedal predseda SaS Richard Sulík.


Keď si podľa neho uvedomíme túto pravdu, vyplývajú z toho všetky ďalšie riešenia. "Zdravotníctvo sa nám otvorí ako komplexná mašinéria, kde sa dá výrazne zlepšiť jej fungovanie, aby boli nakoniec ľudia zdravší a aby menej ľudí umieralo," dodal predseda SaS. Strana chce opatrenia priorizovať tak, aby sa v prvom a druhom roku volebného obdobia zaviedli tie najťažšie systémové zmeny.

V treťom a štvrtom roku sa zamerajú na opatrenia, ktoré si nevyžadujú komplikovanú politickú debatu. "Z tohto dôvodu rozdelila SaS program do skupín, ktoré sa odlišujú náročnosťou, dĺžkou implementácie a tiež spôsobom," informovala poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Prvou skupinou opatrení reformy sú systémové zmeny, ktoré si podľa SaS vyžadujú ako politickú podporu, tak aj zmenu myslenia nielen medzi politikmi a úradníkmi, ale aj samotnými zdravotníkmi. Medzi najväčšie výzvy bude podľa Cigánikovej patriť zadefinovanie nároku pacienta a následne nastavenie zdravotného pripoistenia.

"Platby navyše prebiehajú niekde popod stôl a najviac na tento systém doplácajú ľudia, ktorí nemajú peniaze a známosti. To chceme zmeniť," konštatovala tímlíderka SaS pre zdravotníctvo. Pacient má podľa jej slov dostať presné informácie o čakacích dobách u lekára a má mať garantovanú kvalitu zdravotníckeho výkonu.

Ďalšou skupinou opatrení sú procesné zmeny. "Aby sme robili dobré rozhodnutia, založené na dátach a faktoch, musíme jednoznačne upratať v procesoch, potrebujeme sfunkčniť DRG či jednotlivé registre a vzájomne ich prepojiť," doplnila Jana Cigániková. SaS chce ďalej zmeniť prístup riadenia, najzásadnejšími krokmi v tejto oblasti má byť riadenie štátnych nemocníc ako siete.

Medzi priority patrí aj odstránenie prekážok pre vstup biosimilárnych liekov a tlak na spotrebu generických liekov. SaS chce tiež zaviesť opatrenia na zvýšenie efektívnosti vynakladaných zdrojov. "Hovorme však aj o dlhovej brzde nemocníc, ktorá má priniesť zvyšovanie efektivity a postupné odstraňovanie korupcie. Pravidelné revízie úhrad liekov, vstup nových liekov podporený jasným prepočtom nákladovej efektívnosti či investície do nemocníc formou projektového financovania sú tým správnym liekom na zvýšenie hodnoty za peniaze v zdravotníctve," uzavrela Cigániková.