AKTUALIZOVANÉ: Rusko vrátilo Ukrajine jej vojenské lode, ktoré boli zadržané neďaleko Krymu v roku 2018
18 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že do Kyjeva sa vrátili tri ukrajinské vojenské lode, ktoré zadržali ruské pohraničné stráže počas pokusu o nezákonné prejdenie cez Kerčský prieliv minulý rok.


Moskva takmer dva roky po zadržaní odovzdala dve hliadkové lode ukrajinského námorníctva a jeden vlečný čln. Posádky boli prepustené už v septembri počas prelomovej výmeny rusko-ukrajinských väzňov.

"Rusko má v úmysle výrazne zabrániť akýmkoľvek budúcim provokáciám v blízkosti svojich hraníc, a to aj s cieľom zaistiť bezpečnosť námornej dopravy," prehlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinské námorníctvo potvrdilo prijatie lodí a uviedlo, že čoskoro budú prepravené do prístavného mesta Odesa.

Plavidlá boli zadržané 25. novembra po pokuse prekročiť Kerčský prieliv, úzku vodnú cestu medzi Čiernym morom a Azovským morom. Aktuálne je prieliv najznámejší pre monumentálny most, ktorý Rusko cez neho postavilo a ktorý je prísne strážený.

 



AKTUALIZOVANÉ: Pakistan testuje jadrovú balistickú raketu Shaheen-I len deň po teste jadrovej balistickej rakety Agni-II v Indii (VIDEO)
Pakistanská armáda v rámci cvičenia testovala balistickú raketu krátkeho až stredného doletu Shaheen-I. Cvičenie prichádza len deň potom, ako India testovala svoju balistickú raketu stredného doletu Agni-II. Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Marek Molnár