Prezidentka Čaputová a premiér Pellegrini si uctili obete tragédie
15 | 11 | 2019 I SITA

 Pamiatku obetí stredajšej tragickej nehody si prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Peter Pellegrini uctili v Kolíňanoch pri Nitre, odkiaľ pochádzalo deväť obetí tragédie. Stretli sa tu aj s pozostalými, ktorí prišli o svojich najbližších. Predtým zapálili sviečky v SOŠ techniky a služieb a v Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre, do týchto škôl chodilo päť študentiek a študentov, ktorí sa už do školských lavíc nevrátia.


„Boli sme sa pokloniť pamiatke tých, ktorí zahynuli, a zároveň vyjadriť spoluúčasť pozostalým. Je to mimoriadne smutná udalosť, nehovoriac o tom, že zomreli deti. Tento týždeň zomierali ľudia aj na iných miestach Slovenska. Sme mysľou s pozostalými, pretože prísť o blízkeho človeka je asi najväčšia bolesť,“ povedala prezidentka Čaputová pred obecným úradom v Kolíňanoch po emotívnom stretnutí s blízkymi obetí.

„Celý národ dnes smúti s pozostalými. Sme s rodinami tých, ktorí prežívajú najťažšie chvíle v ich živote. Ako predseda vlády môžem garantovať, že všetkým rodinám a pozostalým sa snažíme pomôcť vo všetkom, čo potrebujú,“ povedal Pellegrini. Ocenil súdržnosť ľudí a schopnosť zomknúť sa v ťažkých časoch. „Som rád, že to ešte stále v sebe máme a vieme si navzájom pomôcť, pretože v týchto dňoch nám nič iné ako ľudská blízkosť a solidarita nepomôže,“ dodal predseda vlády. Zároveň vyzval vodičov, aby boli na ceste opatrní, pretože aj dnes ráno sa neďaleko Nitry na rýchlostnej ceste stala ďalšia smrteľná nehoda.

Smútiace stredné školy navštívila aj ministerka školstva Martina Lubyová. Pri odchode zo SOŠ techniky a služieb povedala, že žiaci náročnú situáciu zvládajú relatívne dobre, škola má k dispozícii desať psychológov. Pôvodne mala mať škola dnes riaditeľské voľno, ale napokon padlo rozhodnutie, že budú prežívať situáciu spoločne v kolektíve.