Rusko má najlepšie rozvíjajúci sa akciový trh na svete
13 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ruský akciový trh tento rok priniesol najväčšie výnosy investorom na celom svete. Globálne zníženie sadzieb a zvýšené výplaty dividend viedli k zvýšeniu záujmu investorov v Rusku.


MSCI Russia Index, ktorý sleduje 23 najväčších ruských spoločností kótovaných na burze, od začiatku roka prudko vzrástol o 44 percent, informuje o tom analytik spoločnosti Sberbank Cole Akeson.

Tento výsledok je takmer štvornásobok výnosov indexu rozvíjajúcich sa trhov MSCI, ktorý zahŕňa ruské akcie a spoločnosti kótované v 23 ďalších rozvojových ekonomikách, ako je Čína, Brazília, Mexiko a India, uviedol analytik spoločnosti RBC.

Minulý rok MSCI Russia Index vzrástol za celý rok len o 0,51 percenta, a to kvôli obavám z obchodnej vojny medzi USA a Čínou a všeobecne slabým akciám po celom svete. Súčasný prudký nárast na akciovom trhu bol spôsobený vyššou chuťou po globálnom riziku a hľadaním vyššie platiace aktíva pri znížení úrokových sadzieb, uviedol Michail Ganelin, hlavný analytik spoločnosti Aton.

Ruské spoločnosti zvýšili svoje dividendy v roku 2019, čo bolo jedným z dôvodov pre rast MSCI, pričom dividendový výnos na ruskom trhu je jedným z najvyšších na svete.

Rusko a Čína plánujú vytvoriť spoločný podnik na výstavbu metier po celom svete
Ruská strojárska spoločnosť Mosinzhproekt a Čínska železničná stavebná spoločnosť (CRCC) plánujú založiť spoločný podnik na výstavbu metier po celom svete, uviedol námestník primátora Moskvy Marat Khusnullin. Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár