Praha bude mať opäť najvyššiu budovu v Česku. „Vrakodrap“ má byť umeleckým skvostom
08 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Praha bude mať zrejme opäť najvyššiu budovu v Česku, čím ukradne prvenstvo Brnu. „Vrakodrap“ by mal mať výšku 135 metrov a bude mať naozaj exkluzívny vzhľad, ktorý dostane aj umelecky náročnejších ľudí.


Top Tower, nazývaný aj ako "Vrakodrap" od spoločnosti Trigema, bude stáť 78 miliónov eur a zároveň by mal byť novou najvyššou budovou v Česku.



Pozornosť priťahuje okrem svojej ambície pokoriť národný rekord, aj so svojim výzorom, pretože o tento mrakodrap bude opretá socha stroskotanej lode.

Za celým projektom stojí David Černý, rovnako ako snáď za akoukoľvek inou výraznou skulptúrou v Prahe za posledných niekoľko rokov.

Trigema


Oprieť o 125 metrov vysoký dom ešte vyšší vrak lode je na Prahu celkom neortodoxný architektonický prístup. Lenže tentoraz nemá stavba vyrásť v historickom centre alebo v priľahlých štvrtiach, ale v Nových Butoviciach. Hoci sa na sociálnych sieťach aj napriek tomu vynorili rôzne negatívne názory.

Ďalším atraktívnym aspektom pripravovaného "Vrakodrapu" je video, ktoré môžte nájsť v úvode tohto článku. Toto video má viac depresívny motív, čím vysvetľuje metaforu stroskotanej lode. Poukazuje totiž na hypotetickú apokalypsu, ktorá môže nastať v závislosti od dramatických zmien klímy. Loď má teda vytvárať symboliku "potopenej" civilizácie, vysychanie jazier či Noemovej archy.

Trigema


Izraelčania využívajú fotografie Thunbergovej na odradenie od používania plastového príboru a riadu
V kaviarňach po celom Izraeli sa objavil najnovší "zelený" trend - pri každom plastovom príbore alebo riade je priložená fotografia švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej. Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Marek Molnár