Tragickú nehodu spôsobil vodič pod vplyvom drog,prechovával ich aj doma
04 | 11 | 2019 I TASR

Vodič, ktorý sa 18. októbra čelne zrazil s protiidúcim vozidlom a spôsobil smrť 54-ročného spolujazdca v ňom, bol v čase dopravnej nehody pod vplyvom drog. Ako o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, aktéra nehody mala polícia "v hľadáčiku" pre drogovú trestnú činnosť už dlhšie. Domová prehliadka podozrenie potvrdila.


Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania sa 30-ročný Ján zo Sobraniec v čase nehody dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke. Dychová skúška uňho prítomnosť alkoholu v dychu nepotvrdila.

Na základe príkazu riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach podrobiť vodiča vyšetreniu na zistenie prítomnosti drog pri každej dopravnej nehode s tragickým následkom alebo spôsobenými ťažkými zraneniami bol takémuto vyšetreniu podrobený aj Ján. "Hoci sa spočiatku tomuto vyšetreniu bránil, pravdepodobne vedel, prečo tak robí. Špecializovaným zdravotníckym pracoviskom bola v jeho krvi zistená prítomnosť metamfetamínu a amfetamínu," uviedla Ivanová s tým, že pre policajtov je Ján "známou firmou".

Niekoľko dní po nehode preto podľa Ivanovej ďalších slov vykonala polícia v mieste jeho trvalého bydliska v okrese Sobrance domovú prehliadku. "Počas nej bolo nájdené a zaistené plastové vrecúško s obsahom kryštalickej látky a podľa predbežného vyjadrenia kriminalisticko-expertízneho ústavu išlo o 83,20 gramu metamfetamínu s prímesou metylsulfonylmetánu, z množstva ktorého by bolo možné pripraviť najmenej 162 bežných jednorazových dávok drogy," informovala o výsledkoch Ivanová.

Ján bol obvinený zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a je stíhaný väzobne. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov. "Nie je však vylúčené, že po doručení všetkých výsledkov znaleckého dokazovania dôjde aj k zmene právnej kvalifikácie na prísnejšiu trestnú sadzbu," uzavrela Ivanová.